Музей Роальда Дала визнав, що письменник був антисемітом
Фото: Укрліб

Музей Роальда Дала у Грейт-Міссендені, Бакінгемшир, визнав антисемітизм дитячого письменника. Про це йдеться у заяві музею, яку розмістили на сайті та біля входу.

У заяві зазначається, що музей засуджує будь-який расизм, спрямований проти будь-якої групи чи особи, а також визнає, що Дал був "суперечливою людиною".

"Були зафіксовані випадки, коли він був дуже недобрим і навіть гіршим, зокрема коли писав і говорив антисемітські речі про єврейський народ", — йдеться у повідомленні, яке цитує "The Guardian". У заяві на сайті таких слів немає.

В музеї заявили, що не повторюють публічно антисемітські заяви Дала, але вони зберігають записи про те, що він написав і сказав, у колекції музею, щоб це не було забуто. "Расизм Роальда Дала незаперечний і незгладимий, але ми сподіваємося, творча спадщина письменника зможе принести користь", — йдеться у повідомлені.

Музей і центр історій Роальда Дала — це благодійна організація, яка використовує колекцію та розташування, щоб розкрити творчу майстерність Роальда Дала та допомогти відвідувачам дослідити можливості власної творчості. "Ми віримо, що кожен є творцем історій", — додають музейники.

Фото: The Roald Dahl Museum and Story Centre
Фото: The Roald Dahl Museum and Story Centre

Звинувачення письменника в антисемітизмі небезпідставні. В інтерв’ю New Statesman у 1983 році він сказав: "У єврейському характері є якась риса, яка провокує ворожнечу, можливо, це певна відсутність великодушності до неєвреїв. Я маю на увазі, що завжди є причина, чому анти-будь-що спливає будь-де".

Він додав: "Навіть такий мерзотник, як Гітлер, не приставав до них без причини".

У 1990 році під час інтерв'ю The Independent Дал сказав: "Я, безперечно, антиізраїльтянин, і я став антисемітом настільки, наскільки це можливо. Ніде немає неєврейських видавців, вони контролюють засоби масової інформації".

У 2020 році за антиєврейські висловлювання Роальда Дала публічно перепросила і компанія Roald Dahl Story Company, і сім'я письменника.

На початку цього року стало відомо, що видавець Дала Puffin найняв редакторів, щоб вони переписали фрагменти тексту автора, щоб видалити формулювання, які вважаються образливими.

Роальд Дал — валлійський письменник норвезького походження, автор романів, повістей, новел, оповідань, написаних як для дорослих, так і для дітей, зокрема казково-фантастичних творів та у жанрі фантастики жахів.

Його найвідоміші твори є: "Чарлі і шоколадна фабрика", "Джеймс і гігантський персик", "Матильда", "Відьми" та "ВДВ (Великий Дружній Велетень)".

За сюжетами його книжок зняли культові екранізації Тім Бертон, Вес Андерсон та Стівен Спілберг. Дал також був співавтором сценаріїв до фільмів про Джеймса Бонда.

Фото: Warner bros
Фото: Warner bros