На Amazon зʼявилася книжка про "містичну смерть" Вікторії Амеліної
Фото: Daniel Mordzinski

На інтернет-сервісі Amazon почали з’являтися книжки з біографіями відомих людей відразу після їх смерті. Серед них — про українську письменницю Вікторію Амеліну, пише "Читомо".

Одна з таких "біографій" називається "Загадкова смерть Вікторії Амеліної, відомої української письменниці. Історичне тло ікони: критичний аналіз, біографія та вплив на українську літературу". Книжка, підписана іменем Ґрейс Філліпс, коштує$10.99.

В анотації немає жодної згадки про війну. В описі йдеться, що ця праця — "це глибоке дослідження життя, творчості і загадкової смерті видатної української письменниці. У цій книзі ми вирушаємо в захопливу подорож, розгадуючи історичне тло, на якому Вікторія Амеліна стала літературною іконою".

Зокрема, там зазначають, що "вивчають соціально-політичний клімат України, країни, яка бореться за свою ідентичність, прагне до незалежності та переживає бурі як внутрішніх, так і зовнішніх конфліктів".

Викладачка Юлія Юрчук з Södertörn University у Швеції перша звернула на це увагу.

"Сьогодні я відчула шок, коли на Амазоні побачила книжки про Вікторію Амеліну. Я почала гуглити авторів, думала, може, це я не знаю імен видатних літературознавців абощо, але ні. Одна "біографія" має просто сюр-назву "The mysterious death of Victoria Amelina" і я собі думаю, як смерть від російської ракети може перетворитися на містику", — написала Юлія.

У коментарях під дописом Юлії користувачі соцмережі припускають, що, ймовірно, це пише штучний інтелект.

Ще одна книжка про Вікторію, підписана іменем Джека Філліпса, має назву "Біографія Вікторії Амеліної: української письменниці, яка була вбита під час російської атаки", вона коштує$12.99.

В описі зазначено, що ця книжка покликана стати джерелом натхнення, "щоб заохотити людей, які хочуть змінити своє життя та позитивно вплинути на світ". Зокрема, прізвище Амеліної написане з помилкою в анотації.

Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка. Вона померла у лікарні Дніпра 1 липня 2023 року. Амеліна потрапила під ракетний удар російських окупантів у Краматорську 27 червня.

Письменниця займалася документуванням воєнних злочинів росіян і перебувала в Краматорську з делегацією колумбійських журналістів і письменників — коли вони вечеряли в кафе в центрі міста, ворог завдав ракетного удару по будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення.