На дні обмілілого Дніпра поблизу острова Хортиця знайшли історичні артефакти
Фото: НЗ "Хортиця"

На дні обмілілого Дніпра поблизу острова Хортиця знаходять історичні артефакти, пише Суспільне.

Вже знайшли: частину грецької амфори, ґудзик XVIII століття та гарматне ядро. За словами наукового співробітника Національного заповідника "Хортиця" Олега Тубольцева, знахідки датуються періодами, починаючи з доби енеоліту та закінчуючи XX століттям.

Фото: НЗ 'Хортиця'
Фото: НЗ 'Хортиця'

"Серед знахідок є пізня бронза, зрубна культура, бабинська культура, середня бронза... Також ямна культура, рання бронза й епоха енеоліту середньостогівська культура", — розповів Тубольцев.

Зокрема, працівники НЗ "Хортиця" також встигли знайти старі човни, кремні, уламки бомб, фрагменти стародавньої кераміки.

Фото: НЗ 'Хортиця'
Фото: НЗ 'Хортиця'

Через обміління Дніпра у Запоріжжі активізувалися, зокрема, й "чорні археологи".  У Нацполіції повідомили, що застосують обмеження доступу особам без належних дозвільних документів до визначених об'єктів, а саме до русла Дніпра.

"Речі, які є на узбережжі, мають історичну цінність у комплексі, тоді про них історики, археологи можуть зібрати повну інформацію. Конкретно на якій ділянці цей уламок кераміки чи кремінь знайдено, чи ще якийсь предмет, важливо, щоб це розуміли місцеві мешканці", — додала виконувачка обов'язків генеральної директорки НЗ "Хортиця" Світлана Охріменко.

Фото: НЗ 'Хортиця'
Фото: НЗ 'Хортиця'

Раніше повідомлялося, що під загрозою розграбування у Запорізькій області перебувають 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, розташованих на березі Дніпра та Каховки.