У Запорізькій області під загрозою розграбування перебувають 15 пам'яток
Фото: Перший Запорізький

Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції під загрозою розграбування у Запорізькій області перебувають 15 загальнонаціональних цивілізаційних пам'яток, що розташовані на березі Дніпра та Каховки.

Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко.

Місцева влада шукає шляхи протидії чорним археологам, які незаконно збирають стародавні пам'ятки культурної спадщини різних епох, що опинилися на поверхні після обміління Каховського водосховища і Дніпра.

Як зазначив Мороко, під загрозою перебувають 15 пам'яток. Це зокрема о. Байда, південна частина о. Хортиця, де обміліло дно в заповідній території стародавнього поселення Протолче, а також стародавні стоянки періоду неоліту та інших епох, розташовані на територіях від Запоріжжя до с. Біленьке (Запорізька область).

"Усі ці об'єкти, а також нові недосліджені опинилися на поверхні. Коли вони опинилися в доступі, з'явилися чорні копачі. Після перших фотографій, які показали, що там є артефакти: від пістолів доби козацтва до імперської епохи, вони кинулися добувати. Для них території Каховського водосховища та Дніпра наразі стали своєрідним Клондайком", — розповів голова Запорізької ОВА.

За його словами, під час огляду берегів Дніпра вже кількох чорних археологів передали поліції для притягнення до відповідальності.