На Хортиці знайшли бронзовий кинджал, виготовлений у другому тисячолітті до н.е.
Фото: Zprz.City

Бронзовий кинджал доби пізньої бронзи, датований другим тисячоліттям до нашої ери, був виявлений на острові Хортиця після зниження рівня води в річці Дніпро. Про це повідомляє видання Zprz.City.

Фахівці зазначають, що бронзові артефакти часів пізньої бронзової епохи, зустрічаються вкрай рідко. Тому кожна така знахідка унікальна. 

"Метал на пам’ятках доби пізньої бронзи зустрічається дуже рідко. Якщо кераміки багато, то такі бронзові речі були фактично як золото на той час. У нас на сьогодні в колекції заповідника нараховується три кинджали, два серпи та прикраси", — розповіла старша наукова співробітниця заповідника "Хортиця" Тетяна Шелеметьєва.

Раніше біля Хортиці знайшли старовинний адміралтейський якір із дерев'яною перекладиною. У колекції заповідника "Хортиця", що налічує понад 60 якорів, лише три або чотири — з деревиною. Окрім того, у цьому сезоні працівники заповідника "Хортиця" знайшли чотирирогий якір, із залишками каната навколо лап.

Обидва якорі, а також бронзовий кинджал й інші археологічні знахідки, тепер представлені на виставці для публічного споглядання.