На кліматичну кризу у світі витрачають 16 мільйонів доларів щогодини – дослідження
Фото: Ben Jiang

Нове дослідження свідчить, що кліматична криза, спричинена екстремальними погодними умовами, щогодини коштує світові 16 мільйонів доларів протягом останніх 20 років, пише The Guardian.

Через посилення штормів, повеней і хвиль спеки світ витратив 2,8 трильйона доларів збитків протягом 2000 — 2019 року. У цей проміжок часу середні витрати становили 140 мільярдів доларів щороку, а у 2022 році — вже 280 мільярдів доларів.

Дослідники зазначили, що відсутність даних, особливо в країнах з низькими доходами, означає, що цифри, ймовірно, серйозно занижені. Додаткові кліматичні витрати, такі як зниження врожайності та підвищення рівня моря, також не були включені в цей звіт.

Дві третини збитків були спричинені загибеллю людей, тоді як третина була пов’язана зі знищенням майна та інших активів. Зазначається, що за 20 років через кліматичну кризу постраждали 1,2 мільярда людей.

В аналізі використовувалася статистична вартість втрачених життів у розмірі 7 мільйонів доларів за кожне, що є середнім показником, який використовують уряди США і Великої Британії. "Багатьом людям дуже не подобається думка про те, що ми встановлюємо ціну на життя. Але це стандартна економічна практика", — додають автори.

Шторми, такі як ураган "Харві" та циклон "Наргіс", спричинили дві третини усіх кліматичних збитків, 16% — хвилі спеки та 10% — повені й посухи.

Дослідники кажуть, що найвищі кліматичні витрати відбулись у 2003 році, коли в Європі зафіксували надвисокі температурні показники; у 2008 році, коли циклон "Наргіс" зачепив М'янму; у 2010 році, коли посуха вразила Сомалі, а хвилі спеки — Росію. Також значні майнові витрати у 2005 і 2017 роках сталися через урагани в США.