На польському кладовищі знайшли папську буллу 14 століття, яку загубили 500 років тому
Фото: Marcin Bielecki/PAP

Археологи знайшли на колишньому кладовищі середньовічну папську буллу, видану папою Боніфацієм IX. Артефакт виготовлений переважно з чистого свинцю, пише Arkeonews.

За словами Яна Орлінського з Пошуково-дослідницької групи PARSĘTA, це найцінніша знахідка, яку вони знайшли за шість років існування.  

"Мене завжди цікавили папські булли, і я був заінтригований, чому на цій території нічого подібного не було… Коли я побачив те, що знайшов, я був дуже схвильований", — додав дослідник. 

Група одразу зрозуміла, що це таке, і передала печатку Музею зброї в Колобжезі, з яким вони працювали кілька років. Потім артефакт перевезли до спеціалізованої майстерні в Кракові для ретельної консервації та відновлення.

Під час реставрації артефакту вчені змогли визначити його вік та автентичність, проаналізувавши фізико-хімічний склад.

Дослідники пояснили, що на зворотному боці містилася інформація про те, який папа видав буллу. Ним виявився папа Боніфацій IX (1350−1404).

Фото: Marcin Bielecki/PAP
Фото: Marcin Bielecki/PAP

Як булла опинилася на цвинтарі, достеменно невідомо. Згідно з хроніками Йогана Фрідріха Ваксена, Папа Боніфацій IX надав індульгенцію місцевим черницям-бенедиктинткам 1397 року. Ймовірно, саме цією буллою він запечатав документ.

Артефакт зараз виставлений в Музеї зброї в Колобжегу.