На Венеціанському кінофестивалі вперше презентують український VR-проєкт: про що він
Фото: Доба Перша

На 80-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі, який пройде з 30 серпня до 9 вересня, вперше презентують український VR-проєкт "Доба Перша" (First Day). Режисером виступив Валерій Коршунов, а продюсером – Світлана Коршунова.

Доба Перша – це повноцінний імерсивний VR-досвід від першої особи, що переміщає відвідувача у ситуацію першого дня повномасштабного російського вторгнення, та дозволяє спробувати пережити внутрішню трансформацію, через яку пройшли українці 24 лютого 2022 року.

Проєкт заснований на історіях реальних людей. Глядач зможе побачити будинки Бородянки та Бучі, зруйновані снарядами окупантів. Разом з великою кількістю артефактів війни будівлі були скановані та далі відтворені у віртуальному просторі.

Фото: Доба Перша
Фото: Доба Перша

Валерій Коршунов почав фільмувати та сканувати наслідки війни ще влітку 2022 року для збереження, меморіалізації та щоб інші змогли відвідати ці місця особисто, у віртуальній реальності.

"Ми хочемо поділитися досвідом першого дня війни з широкою аудиторією, яка, як і ми колись, не вірить, що подібне можливо в їхньому житті. Цей досвід про те, що дозволяє українцям сьогодні чинити опір, коли всі очікували, що ми не витримаємо і 3 дні", – розповідає Коршунов.

"Доба Перша" став переможцем Biennale Cinema College 2023 року. Проєкт пройшов декілька етапів відборів та вдосконалення з міжнародними експертами й менторами VR- та кіноіндустрії, в результаті отримавши грант на реалізацію та можливість бути представленим на 80-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі у 2023 році.

Проєкт буде представлений інсталяцією 36 м², на окремому острові Venice Immersive серед 43 інших проєктів з 25 країн.