Відреставровані "Тіні забутих предків" покажуть на Венеційському кінофестивалі
Кадр з фільму 'Тіні забутих предків'

В офіційній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю, Venice Classics, цього року покажуть український фільм "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Про це повідомив кінознавець, ексочільник "Довженко-Центру" Іван Козленко.

Показ присвятили до 100-ліття Сергія Параджанова. Уперше в історії українську кінокласику покажуть в офіційній ретроспективній програмі кінофестивалю класу "А", зазначив Козленко.

Ініціатори показу — кінокритик Андрій Алферов, який у 2016 році разом з Павлом Гудімовим був куратором масштабної виставки "Тіні забутих предків", та Довженко-центр.

Козленко додає, що фестивалі класу "А" зазвичай показують світову класику в новореставрованих версіях: "У випадку України нова реставрація фільму з огляду на шкідницьку політику Держкіно України, на жаль, неможлива".

Зазначається, що в Довженко-Центрі зберігаються дві версії реставрації фільму: 2012-го та 2015-го років. Першу було здійснено в межах першого блоку національної програми реставрації кінокласики.

У Венеції демонструватимуть реставровану версію, яку було зроблено 2012 року. Оскільки ця версія "зроблена обмеженими технічними засобами, втім, зберегла автентичну колористику та м’якість тону еталонної позитивної копії фільму, що зберігається в Довженко-центрі".

Фільм "Тіні забутих предків", що вийшов на екрани в 1965 році, є екранізацією однойменної повісті Михайла Коцюбинського. Драма про неймовірне кохання Марічки та Івана, яким не судилося бути разом, розгортається в Карпатах, на Гуцульщині.

Гарвардський університет додав стрічку до списку обов'язкових для перегляду студентам, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві. Картина також займає першу позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Під час прем'єри фільму "Тіні забутих предків" у київському кінотеатрі "Україна" 4 вересня 1965 року літературний критик Іван Дзюба зі сцени, аспірант-літературознавець Василь Стус і журналіст В'ячеслав Чорновіл в залі закликали підвестися на знак протестів проти арештів українських інтелектуалів, які відбулися влітку 1965 року. Під протестним листом підписалося 140 присутніх.