"Нам як ніколи потрібні робітничі професії": експерти про переваги й можливості профтехосвіти

На правах реклами

Ким хочеш стати? Напевно, не часто почуєш "газозварником" чи "слюсарем". Але професійна освіта стає дедалі популярнішою – особливо в часи відбудови.  

"Професійна освіта важлива, – каже голова галузевої ради Федерації металургів України, голова комітету зі сталого розвитку Федерації роботодавців Олена Колеснікова. – Якщо всі будуть юристами й економістами, хто відновлюватиме все зруйноване? Нам як ніколи потрібні робітничі професії. Профтехосвіта – це також реальна нагода отримати хорошу роботу. Коли я як представник роботодавців зустрічаюся з молоддю, кажу: "Ви хочете здобути вищу освіту, щоб мати диплом і знайти роботу. Це стереотип. Чи знаєте ви, що оклад юриста на державній службі становить 8-9 тис. грн, а сантехнік чи зварювальник заробляє 30 тис. грн?". Молодь дивується".

Стереотипним є уявлення і про те, як працюють професійні навчальні заклади України та які умови для навчання мають. 

"Ще до початку повномасштабного вторгнення ми інвестували у профтехи, – розповідає директорка департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації Олена Фіданян. – Кошти направили на модернізацію оснащення, ремонт приміщень, закупівлю необхідного обладнання. Купували інструменти, спецодяг. Якщо у 2014-2016 рр. ті, хто навчався на перукаря, самостійно купували ножиці, на кухаря – халати й навіть ножі, тепер все це є в закладах освіти".

Міністерство освіти і науки України планує до 50% молоді направити у профтех. Безоплатну професійну освіту можуть здобувати й дорослі. Особливо це актуально для переселенців, які шукають роботу на новому місці, та військових, які повертаються додому. 

"Багато людей, які тікають від війни чи повертається додому із фронту, мають недостатню або нерелевантну кваліфікацію, – каже Олена Колесникова. – Вони йдуть на перенавчання, зокрема на виробництві. Також маємо купу переміщених підприємств із вакансіями. Тобто є люди, яким потрібна робота, і є підприємства, яким потрібні працівники".

Щоб розв'язати цю проблему, уряд розробив модель освітніх ваучерів для переселенців та військових, які повністю або частково сплачують вартість навчання на профтесі. Отримати таку підтримку можна за 70 професіями й спеціальностями. Інформація про можливості навчання в регіонах, перелік спеціальностей і навчальних закладів є на сайтах центрів зайнятості. 

"Для школярів безоплатною профтехосвіта є і зараз. А ваучери – це додатковий механізм для тих, хто має одну освіту й хоче безплатно здобути другу. Навчання на виробництві теж безоплатне. Ваучери на навчання мають допомогти цим людям отримати кваліфікацію і роботу. Модель ще вдосконалюється", – каже Олена Колеснікова

"Це хороша ідея, і Київ вже має такий досвід, – зауважує Олена Фіданян. – У чотирьох професійних ліцеях Києва проведені короткострокові курси для дорослого незайнятого населення в межах проєкту Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) "EU4Skills: кращі навички для сучасної України". Ми перенавчаємо дорослих – даємо їм другу освіту, професійну. Наприклад, жінка-ВПО, яка переїхала до нашого міста з сім′єю і шукає роботу, може стати швачкою і піти працювати до ательє. Також дуже потрібні будівельники".

У межах проєкту переселенці мають змогу навчатися у Київському професійному ліцеї будівництва і комунального господарства. Його директор Ігор Хоменко розповідає: "Наші учні віком від 18 до 53 років навчаються з великим ентузіазмом. Їм усе цікаво, вони вмотивовані, хочуть знати більше. Деякі студенти мають вищу педагогічну освіту. Їм пропонуємо стати нашими викладачами, спрямуємо на курси, допоможемо, навчимо. Також у нас навчалися вісім співробітників атомної станції з Енергодара. Вони опанували професію зварювальника. Тепер матимуть роботу в Києві. Таких прикладів багато. Навчання дорослих новій спеціальності – дуже хороша справа".

Модель безоплатної професійної освіти для переселенців довела свою ефективність. Вона важлива і для держави, і для людей, які змушені рятуватися від війни та облаштовуватися на новому місці. 


Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу та його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії у межах програми "EU4Skills: Кращі навички для сучасної України". Програма має на меті надати підтримку у впровадженні реформи профосвіти та модернізації інфраструктури обраних навчальних закладів.  Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її авторів та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди Європейського Союзу, його держав-членів та Програми.