"Наша мета – навчити студентів співпрацювати з бізнесом". Інтерв'ю з професором АЮК Юрієм Боцем

На правах реклами

Цього тижня Амерікан Юніверсіті Київ, який працює за американськими стандартами, відзначив важливу подію у своїй історії. А саме – випуск першої когорти магістрів, які навчалися на програмі подвійних дипломів в Arizona State University. Він проходив в столиці штату Аризона, місті Темпе, та об’єднав понад 5 тисяч випускників. Серед яких і українські студенти АЮК. Про це та про багато іншого поговоримо сьогодні з доктором Юрієм Боцем – деканом School of Management в Амерікан Юніверсіті Київ (АЮК).

"Наша мета – навчити студентів співпрацювати з бізнесом". Інтерв'ю з професором АЮК Юрієм Боцем

- Пане Юрію, чому для вас випуск магістрів АЮК в Аризоні є таким прикметним?

- Для нас це велика подія. Випуск наших студентів в Аризоні – це підтвердження, що ідея подвійних дипломів працює і дає результати. Це мрія, з якою ми виходили на українських освітній ринок у 2022 році – надання подвійних дипломів від обох університетів: Амерікан Юніверсіті Київ та Arizona State University. Це можливість для багатьох талановитих молодих людей України здобути американську освіту, не покидаючи свою країну, а працюючи на її економіку.

І при цьому навчатися разом з іншими американськими та міжнародними студентами, відчувати всю різноманітність мультикультурного академічного середовища та отримувати прогресивні знання і навички, важливі для глобального бізнесу.

Більше того, студенти АЮК навчаються в одній із найкращих бізнес-шкіл США – Thunderbird School of Management при ASU у професорів-практиків на прикладі сучасних світових досліджень і бізнес-кейсів.

Окремо зазначу, що цьогоріч 8 з 32 випускників АЮК відвідали випускну церемонію в Аризоні разом із 5 тис. випускників з усього світу. Для нас неймовірно приємно, що український стяг майорів серед сотні прапорів, і що наші студенти посилюють голос України у світі.

"Наша мета – навчити студентів співпрацювати з бізнесом". Інтерв'ю з професором АЮК Юрієм Боцем

- Ви працюєте в АЮК від початку його створення. Можете прокоментувати, чим відрізняється університет, який відкривали в лютому 2022 року від сьогоднішнього закладу?

- Звісно, війна вплинула на всіх, і нам доводилося брати до уваги багато факторів: і обстріли, і відсутність електроенергії у наших студентів. Це була школа загартування. Відкрившись всього за 3 тижні до повномасштабного вторгнення, ми як і багато хто в Україні стояли перед вибором. І ми його зробили – йти вперед, набирати команду, студентів і вірити у краще. Сьогодні нам уже 2 роки. За цей час ми не тільки створили освітню інституцію, де нині навчається 350 студентів, а й випустили перших магістрів. Ми відкрили кампус та нині набираємо нову когорту бакалаврів і магістрів. Наш кампус в приміщенні Річкового вокзалу став центром політичних та економічних дискусій та конференцій, освітнім партнером для багатьох міжнародних ініціатив, постійно посилюючи свою соціальну роль в українському суспільстві.

- А якщо говорити про навчальні програми у вашій школі, де ви є деканом, то як змінювалася школа за ці два роки?

- Здавалося б 2 роки це небагато, але для молодої інституції, та ще й у часи війни, це вже ціла історія. За цей час ми запустили багато програм, побачили, як вони сприймаються, які відгуки отримують. Як ви знаєте, ми навчаємо за академічними програми Arizona State University, а це програми, які апробовані роками і роками. При цьому ми можемо адаптувати програми під потреби українського ринку.

Це дозволяє вже сьогодні визначати фокус на майбутнє. Наприклад, ми побачили, що програма глобального менеджменту (Global Management) користується найбільшим попитом. Вона популярна за рахунок дисциплін з міжнародної економіки, міжкультурного спілкування та інших знань та навичок, які допомагають сьогодні працювати на міжнародних ринках та просувати свої компанії у глобальному світі. Тому цього року ми її розширюємо важливими концентраціями для магістрів.

"Наша мета – навчити студентів співпрацювати з бізнесом". Інтерв'ю з професором АЮК Юрієм Боцем

- А можете, будь ласка, детальніше розповісти про це?

Так, ми запускаємо три нові концентрації з Global Management, а саме – Global Affairs, Global Entrepreneurship та Global Leadership and Strategy. Концентрація – це набір певних додаткових курсів, які підсилюють обов’язкові дисципліни з фахового напрямку. Додатково у студентів залишається можливість обрати не концентрацію, а четвертий варіант – тобто самостійно підбирати додаткові курси в рамках програми навчання. В рамках концентрацій курси спрямовані на підсилення знань конкретної програми.

Нові концентрації націлені підсилити знання і навички студентів саме у царині стратегічного менеджменту. У випадку з Global Affairs з фокусом на взаємодії бізнесу, держави та глобальних ринків, у випадку з Global Entrepreneurship – з фокусом на глобальному підприємництві, особливостях роботи міжнародних ринків, у частині Global Leadership and Strategy – з фокусом на інструментах прийняття рішень, change management та стратегування.

Наша мета не просто дати знання, а й передбачити, які з цих знань будуть цікаві роботодавцям, навчити студентів співпрацювати з бізнесом.

"Наша мета – навчити студентів співпрацювати з бізнесом". Інтерв'ю з професором АЮК Юрієм Боцем

- Який шлях до цього бачить АЮК?

- Ключове завдання університету – передавати знання, які в ньому зібрані. Проте якщо поглянути глибше, то ці знання необхідні для того, щоб вирішувати проблеми сьогодення. А ми прагнемо готувати студентів до майбутнього та до вирішення проблем, які постануть далі. Ми намагаємось думати наперед. І готувати до проблем, яких, можливо, ще не існує в нашому суспільстві.

Тому й працюємо над ідеєю створення кросфункціональних програм для вирішення проблем майбутнього. Ми хочемо зайняти нішу, яка готує висококваліфікованих спеціалістів з певного напрямку, проте дуже обізнаних в певній дотичній сфері.

"Наша мета – навчити студентів співпрацювати з бізнесом". Інтерв'ю з професором АЮК Юрієм Боцем

- Яким чином ви це плануєте зробити?

- Поєднуючи різні напрямки фахової підготовки. Зокрема, наша перша інтердисциплінарна програма – Master of Technology Leadership and Artificial Intelligence (MTLAI) – це програма, яка поєднує технічні елементи з менеджерськими знаннями та навичками. Це наша програма-піонер, оскільки на наше переконання, в Україні та світі зростатиме потреба у фахівцях, які знають одночасно, наприклад, бізнес і медицину, або журналістику і дата-аналіз, AI і менеджмент. Ми вважаємо, що за такими програмами майбутнє.

- Чим вирізняються ваші випускники на ринку праці вже сьогодні?

- Перш за все, багато з наших студентів долучаються до AUK Talks – зустрічей, на яких вони отримують доступ до провідних світових фахівців. По-друге, це унікальні можливості для практики. Ми бачимо, наскільки важливі для молодих фахівців практичні навички у реальних компаніях, де вони можуть навчитись більшого. В АЮК потужна мережа партнерів серед підприємств України, тож наші студенти мають прекрасні можливості вибору місця стажування. Те ж саме стосується і іноземних компаній. Студенти АЮК, до прикладу, у 2023 році проходили практику в НАТО, RANDS та інших відомих організаціях.

Цього року ми запустили нову програму стажування, яка передбачає оплачувану практику в провідних компаніях США. І це будуть компанії з різних галузей економіки, серед них такі гіганти як 7-Elevеn, ССI. Наразі завершуємо формування першої групи студентів для таких стажувань.

- Що допомагає АЮК розвиватись сьогодні?

- Постійна взаємодія зі студентами та відкритий діалог з колегами з Arizona State University та Сintana Alliance – це мережа з-понад 20 університетів під егідою ASU. Адже академічне життя – це постійне взаємонавчання і взаємопідсилення. Саме такий колегіальний підхід допомагає нам йти вперед у найскладніші моменти.