Onuka, Олена Кравець і Жан Беленюк розповіли про свій досвід тестування на ВІЛ — фото
Фото: Євген Завгородній

Дизайнер одягу Іван Фролов, телеведуча Олена Кравець, лідерка гурту Onuka Ната Жижченко, спортсмен Жан Беленюк і блогер Олег Машуковський розповіли про свій досвід тестування на ВІЛ у проєкті "Знання про ВІЛ рятують життя".

Цей освітній проєкт присвячений Всесвітньому дню боротьби з ВІЛ/СНІД. Метою якого є привернення уваги українців до важливості регулярного тестування на ВІЛ, застосування доконтактної профілактики.

Фото: Євген Завгородній
Фото: Євген Завгородній

А також — нагадування, що це хронічне захворювання, із яким можна мати повноцінне життя: народжувати здорових дітей, кохати, будувати кар'єру тощо. Єдиною умовою повноцінного життя є регулярне вживання препаратів.

Проєкт реалізував кліпмейкер та режисер Юрій Двіжон у партнерстві із пацієнтською організацією БО "100% Життя". Двіжон також підготував інтерв’ю, в якому зірки діляться історіями зі свого життя на тему ВІЛ.

Фото: Євген Завгородній
Фото: Євген Завгородній

Зазначається, що під час повномасштабного вторгнення ризики інфікування та поширення епідемії ВІЛ збільшилися. Перебування під окупацією та міграція українців може призвести до переривання лікування і доступу до регулярного тестування на ВІЛ. Після початку великої війни зросла частка пізньої діагностики ВІЛ.

"При цьому основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий гетеросексуальний контакт. Тестування на ВІЛ — єдиний спосіб дізнатись про свій статус та в разі потреби отримувати ліки безкоштовно", — кажуть в БО "100% Життя".

Фото: Євген Завгородній
Фото: Євген Завгородній

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін зазначив, що у 2023 році було зареєстровано 9769 випадків ВІЛ і 2738 випадків СНІДу. Цього року антиретровірусну терапію (АРВ-терапію) отримують 121 820 українців. 7 500 українців із ВІЛ отримують АРВ-терапію у країнах ЄС.

Голова організації БО "100% Життя" Дмитро Шерембей розповів, що понад 20 років тому почав АРВ-терапію. "Сьогодні я живу, маю родину, керую найбільшою пацієнтською організацією саме завдяки лікам. За двадцять років змінилось багато: сьогодні ВІЛ — це кероване хронічне захворювання, яке не обмежує вас у прагненні досягати власних цілей. Єдине, що обмежує, — це незнання", — наголосив він.

Фото: Євген Завгородній
Фото: Євген Завгородній