Осушення Каховського водосховища може спричинити опустелювання півдня України – Міноборони
Фото: Ґрунт

Унаслідок підриву росіянами Каховського водосховища можуть посилитись тенденції опустелювання (аридизації) півдня України. Ця територія стане пустелею. Про це заявив офіцер Головного управління протимінної діяльності цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України Владислав Дудар, пише Укрінформ.

За його словами, водосховище зберігало 94% води, яка живила 30 меліоративних систем Херсонської області, 74% — Запорізької та 30% — Дніпропетровської.

Водночас більшість спеціалістів не схиляються до того, що ця територія стане пустелею, бо загальна кількість опадів у Херсонській області становить приблизно 400 міліметрів на рік, а пустелі тої ж Іспанії зазвичай мають близько 200 міліметрів на рік опадів.

Але, як заявив представник Міноборони, через те що екосистема Херсонської області в основному антропогенна, то внаслідок відсутності ведення сільського господарства, осушення Каховського водосховища може вплинути негативно на процес опустелювання півдня України.

6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, внаслідок чого затопило десятки населених пунктів, частина з яких — на тимчасово окупованій території.