Папа римський дозволив благословляти одностатеві пари за певних умов
Фото: Reuters

Папа римський Франциск дозволив священникам благословляти одностатеві пари. Однак це не варто пов'язувати з вінчанням або будь-якими шлюбними обрядами, повідомляє пресслужба Ватикану.

Глава Ватикану сказав, що священникам слід дозволити благословляти одностатеві та "незвичайні" пари за певних обставин.

"Можна буде благословляти одностатеві пари, але без будь-яких ритуалів або створення враження шлюбу", — йдеться в повідомленні. Крім того, "доктрина щодо шлюбу не змінюється, і благословення не означає схвалення союзу".

У Ватикані зазначили, що це має бути знаком того, що "Бог вітає всіх", але в документі йдеться, що священники повинні ухвалювати рішення в кожному конкретному випадку.

Також було підкреслено, що цей жест повинен уникати "будь-якої форми плутанини або скандалу", так що, коли одностатева пара шукає благословення, воно "ніколи не повинно надаватися відповідно до церемоній громадянського союзу. Його також не можна виконувати з будь-яким одягом, жестами чи словами, які властиві весіллю".

Натомість таке благословення може знайти своє місце в інших контекстах, таких як відвідування святині, зустріч зі священником, молитва, прочитана в групі або під час паломництва.

Водночас там наголошують, що згідно з "католицьким віровченням", законними вважаються лише сексуальні стосунки в контексті шлюбу між чоловіком і жінкою.

Крістофер Вайт, репортер із Ватикану описав цей крок як "ймовірно, найбільш конкретну пастирську зміну в ставленні церкви до гей-пар за 2000-річну історію церкви".

З моменту обрання папою римським у березні 2013 року Франциск намагався обрати інклюзивніший тон щодо спільноти ЛГБТК+ у своїх публічних заявах, що викликало зневагу консервативних кардиналів. Невдовзі після того, як став папою, він сказав у відповідь на запитання про священників-геїв: "Хто я такий, щоб судити?"

У 2020 році Франциск уперше публічно підтримав надання прав геям в одностатевих союзах. Однак його коментарі стосувалися цивільної сфери, а не католицької церкви.

Зокрема, під час свого папства Франциск прийняв відкритість до прогресу в інших сферах, наприклад, дозволив розлученим і повторно одруженим католикам причащатися, що консервативні католики описали як "єресь".