Папа римський Франциск вперше прибув на Венеційську бієнале, щоб відвідати павільйон Ватикану
Фото: AP/Alessandra Tarantino

28 квітня папа римський Франциск приїхав на Венеційську бієнале, щоб відвідати павільйон Святого Престолу сучасного мистецтва, який розмістили в жіночій в'язниці Джудекка. Над павільйоном працювали митці у співпраці з ув'язненими. Про це повідомляє Associated Press.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Павільйон від Ватикану "Моїми очима" має відобразити віру папи римського в цінність діалогу, солідарності та братерства. В'язницю для розташування павільйону обрали, щоб наголосити на об'єднавчій силі мистецтва.

Папа Франциск зустрівся з 80 ув'язненими, коли деякі з них плакали, Франциск закликав їх використати час перебування у в'язниці як шанс для "морального і матеріального відродження".

"Парадоксально, але перебування у в'язниці може ознаменувати початок чогось нового, через відкриття несподіваної краси в нас і в інших, символом чого є мистецький захід, який ви проводите, і проєкт, в якому ви берете активну участь", – сказав Франциск.

Потім Франциск зустрівся з художниками бієнале у тюремній каплиці, прикрашеній інсталяцією бразильської художниці Соні Гомес з об'єктів, що звисають зі стелі і мають на меті привернути погляд глядачів зверху. Він закликав художників підтримати тему цьогорічної бієнале "Чужі всюди", щоб показати солідарність з усіма тими, хто опинився на роздоріжжі.

Виставка у Ватикані перетворила в'язницю Джудекка на одну з обов'язкових визначних пам'яток цьогорічної бієнале. Для того, щоб її побачити, відвідувачі повинні заздалегідь забронювати місце і пройти перевірку безпеки.

Вона стала незвичайною пам'яткою світу мистецтва, яка зустрічає відвідувачів на вході настінним муралом Мауріціо Каттелана із зображенням двох гігантських брудних ніг.

Виставка також включає короткометражний фільм про свободу з ув'язненими як акторами: над ним працювали режисер Марко Перего та акторка Зої Салдана. Також у тюремній кав’ярні представили гравюри, зроблені колись католицькою монахинею та американською громадською активісткою Корітою Кент.

Венеційська бієнале (La Biennale di Venezia) – одна з провідних виставок сучасного мистецтва, яка відбувається раз на два роки. У межах заходу проводять також Венеційський кінофестиваль та Венеційський фестиваль архітектури. Україна бере участь у бієнале з 2001 року.