Паризький “Театр дю Солей” проведе безкоштовний воркшоп у Києві
Фото: Theatre du Soleil

У Києві з 23 березня до 5 квітня французька режисерка Аріан Мнушкін і 15 акторів паризького "Театру дю Солей" безкоштовно проведуть воркшоп з акторської майстерності для українських митців. Про це повідомили на сайті Національної спілки театральних діячів України.

У програмі будуть музичні вправи хору, які вдосконалюють навички імітації; імпровізації на різні теми; робота з театральними масками (Topeng (Балі), Kyogen (Японія), Commedia dell’Arte), що передбачає ознайомлення з принципами та методами роботи цих театрів.

У школі братимуть участь 80 українських акторів, студентів та аматорів, яких відібрали за попередньою реєстрацією.

Кочова школа була заснована у 2014 році. Школа виникла від бажання Аріан і трупи театру поділитися власним досвідом, вони побували вже у Чилі, Швеції, Великій Британії, Індії.

За словами організаторів, воркшоп стане першим візитом іноземної театральної трупи після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Аріан і трупа театру вирішили поділитися власним досвідом та підтримати українців у цей складний час.

З перших днів вторгнення французький театр збирає гроші для підтримки українських театральних митців, а у березні 2022 року Івано-Франківський національний драматичний театр ім. Івана Франка отримав від колег 18 000 євро на розвиток гуманітарного центру.

Аріан Мнушкін — французька режисерка, яка у 1964 році заснувала авангардний сценічний ансамбль "Театр дю Солей" (Théâtre du Soleil). Є першою лавреаткою премії Європи (1987), премії Мольєра (2000, 2010, 2018), премії Ібсена (2009), премії Гете (2017) та інших. Режисерський метод Аріан Мнушкін ґрунтується на засадах фізичного театру та імпровізації. 

"Театр дю Солей" — театр-школа, орієнтований на молодь. Його називають політичним театром, оскільки його постановки порушують соціально-політичні питання. Театр об'єднує близько сотні осіб різних професій.