Паризький ресторан із мультфільму "Рататуй" втратив вина на понад €1,5 мільйона
Фото: Вікіпедія

Один з найвідоміших ресторанів Парижа La Tour dʼArgent, що був натхненням для мультфільму "Рататуй", втратив вина на понад €1,5 мільйона, пише BBC.

Одне з найдорожчих вин у світі Romanée-Conti є серед пляшок, взятих із 442-річного ресторану. Вино могло зникнути будь-коли з січня 2020 року. Скаргу подали до французької поліції минулого тижня, доказів пограбування не знайшли.

Втрату виявили під час звичайної інвентаризації винного льоху. Згідно з останньою інвентаризацією у 2020 році, приблизно 83 пляшки вважаються зниклими. Але оскільки пляшки пронумеровані, злодієві буде важко їх непомітно продати, сказав сомельє ресторану.

Серед зниклих пляшок є вина з бургундського маєтку Domaine de la Romanée-Conti, який славиться виробництвом дорогих вин. Окремі пляшки можна продати за пʼятизначну суму.

У 2018 році пляшку Romanée-Conti 1945 року було продано за 482 000 євро, ставши на той час найдорожчою пляшкою у світі.

Ресторан La Tour dʼArgent не раз опинявся в епіцентрі історичних подій. Під час нацистського вторгнення до Парижа у 1940 році власник ресторану Клод Террайль сховав свої найцінніші пляшки за фальшивою стіною в підвалі після того, як гітлерівські війська захопили приміщення.

Розташований у 5-му окрузі, ресторан виходить на річку Сену та собор Паризької Богоматері, і його часто описують як "найстаріший ресторан у Парижі" з історією, яка сягає 1582 року — хоча це заперечують історики.

Дослідник університету Paris Cité і автор книги "Історія гастрономічного Парижа, від середньовіччя до наших днів", сказав, що заява про те, що він є найстарішим рестораном міста, є "байкою". Він додав, що "поняття ресторану як закладу в XVI столітті не існувало".

La Tour dʼArgent набув сумної популярності у ХІХ столітті завдяки фірмовій страві з качки Canard au sang, що перекладається як "кривава качка" — для приготування соусу використовували пташину кров.

Карта вин у ресторані важить близько 8 кг, і її доводиться розвозити відвідувачам на візку.

У закладі побувала низка глав держав і монархів, зокрема й королева Єлизавета II, яка обідала там у 1948 році. Серед його відомих клієнтів — Чарлі Чаплін, Теодор і Франклін Рузвельти, Сальвадор Далі, Бред Пітт і Анджеліна Джолі.

Атмосфера ресторану надихнула на створення анімаційного фільму "Рататуй" 2007 року, який розповідає історію молодого пацюка, що мріє стати шеф-кухарем у відомому ресторані.

Невелика ілюстрація щура висить на стіні ресторану з підписом режисера Бреда Берда, який цілими днями робив ескізи ресторану, змальовуючи найдрібніші деталі — лампи, візок для сиру та вбрання метрдотеля.