Перше польське місто вимагає від Німеччини репарацій за Другу світову війну
Фото: Notes from Poland

Рада польського міста Велюнь ухвалила резолюцію про виплати репарацій від Німеччини, повідомляє PAP.

У резолюції йдеться, що місто Велюнь неабияк постраждало від війни, розв’язаної Німеччиною, а потім й від німецької окупації.

"Внаслідок Другої світової війни ми зазнали величезних матеріальних і нематеріальних втрат, зруйновано інфраструктуру: житлові та громадські будинки, промислові підприємства, пам’ятки культури та музейні колекції. Слід підкреслити й величезні людські втрати. Тому ми маємо повне право вимагати від уряду Федеративної Республіки Німеччина моральної, політичної, історичної, юридичної та фінансової відповідальності за завдані збитки", — коментує заступник глави МЗС Польщі Аркадіуш Мулярчик.

Польща хоче отримати від Німеччини 6 трильйонів 220 мільярдів злотих репарацій ($1,32 трлн), пов’язаних зі збитками, завданими під час Другої світової війни. 

Німецький уряд загалом відмахнувся від цих претензій польських чиновників. Там заявили, що всі питання були вирішені згідно з міжнародним правом після війни, зокрема питання репарацій. Водночас поляки пояснюють, що, перебуваючи в ті роки у зоні впливу Радянського Союзу, країна фактично була позбавлена суверенності й не могла самостійно розв'язувати питання про виплату репарацій.

Велюнь був одним із перших міст, які 1 вересня постраждали від німецьких бомб. На місто впало 380 бомб загальною вагою 46 тонн. За різними даними, в результаті атаки Люфтваффе загинуло від 1200 до понад 2000 осіб.

Авіаційні нальоти тривали до 14:00, щонайменше 75% міста було в руїнах. У Велюні не було дислокованих підрозділів Війська Польського, не було там жодних постів протиповітряної оборони чи військових цілей.

За словами істориків, місто бомбили з метою перевірки техніки й навичок екіпажів, а також задля залякування мирного населення.