П’ять українських сіл можуть потрапити до світового переліку найкращих туристичних місць
Фото: zelenyygay

Державне агентство розвитку туризму України подало до World Tourism Organization (UNWTO) ООН Туризм (UN Tourism) пакет документів п’яти українських сіл, які можуть увійти до переліку "Кращих туристичних сіл" (The Best Tourism Villages) 2024 року. Про це повідомляє ДАРТ.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Як зазначають у Державному агентстві розвитку туризму України, включення українських селищ до світової мережі гарантуватиме "не тільки увагу мандрівників з усього світу, а й дозволить їм розраховувати на менторство від UN Tourism та потенційну фінансову підтримку іноземних донорів, які займаються просуванням туризму як рушійної сили розвитку сільської місцевості".

За одноголосною згодою членів комісії на одному з найпрестижніших туристичних конкурсів у світі Україну представлятимуть:

  • Селище Ворохта, розташоване біля підніжжя Говерли. Це село є центром гірськолижного туризму.
  • Село Зелений Гай, на території якого розташована однойменна ферма.
  • Гірське селище-курорт Кваси, відоме своїми мінеральними цілющими джерелами, крафтовою продукцією та виробництвом гуцульських ліжників.
  • Старовинне село Олика, внесене до списку історичних населених місць України.
  • Унікальне село Урич з бойківською автентикою, яка збереглася в місцевих обрядах та архітектурі.

Список сіл, які увійдуть до переліку "Кращих туристичних сіл", будуть визнані таємною консультативною радою. Результати мають оприлюднити наприкінці 2024 року на офіційних ресурсах ООН Туризм. 

  • ООН Туризм започаткував ініціативу "Кращі туристичні села" у 2021 році. За цей час до мережі найкращих туристичних сіл ООН Туризм увійшли 190 селищ з усього світу, українських серед них поки що немає.