Щонайменше 30% проб води, відібраних у трьох областях, не відповідають нормам – МОЗ
Фото: Unsplash

У водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей 30% відібраних проб води не відповідають гігієнічним нормам. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

За даними МОЗ, із 579 проб не відповідають нормам 185. Під найбільшою небезпекою — Одещина, де зафіксовані найбільш суттєві та постійні перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників.

Вздовж річища в зоні підтоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС та вздовж морського узбережжя сформовано близько 40 точок моніторингу води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

Серед небезпечних збудників захворювань — сальмонели, ротавірус, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка.

Також у постраждалих областях на базі ЦКПХ сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози.

МОЗ закликає громадян відповідально поставитися до власного здоров’я та не купатися у водоймах вищезгаданих областей.

Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. "Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден зі способів приготування не може зробити таку рибу безпечною", — додають в МОЗ.