Майже 40% українців у перші місяці вторгнення зовсім не читали книжок — опитування
Фото: Unsplash

Компанія "Нью Імідж Маркетинг Груп" на замовлення Українського інституту майбутнього провела опитування про практики читання серед українців.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

39% з усіх респондентів зазначали, що у перші весняні місяці вторгнення зовсім не читали книжок.

Зокрема, 18% українців відмічали, що практики читання книг у перші місяці повномасштабної війни не змінилися, 17% — що війна змусила їх читати більше (або почати читати), 15% — зрідка відкривали улюблені книжки з метою стабілізації психіки, 6% — продовжили читати професійну літературу, 5% — змінили тематику/напрям книг.

Фото: Український інститут майбутнього
Фото: Український інститут майбутнього

79% тих респондентів, які зовсім не читали книги у перші місяці повномасштабного вторгнення, зазначали, що перемикнулись на перегляд коротких новин в інтернеті й соціальних мережах. Ще по 24% респондентів відмічали, що читали аналітичні статті або статті за різними темами в інтернеті.

Після 24 лютого 2022 року бодай фрагментарно прочитали до 5 книг — 42% респондентів, 16% — від 5 до 10 книг, 10% — від 10 до 20 книг, 9% — понад 20 книг, 23% — не прочитали жодної книги.

Фото: Український інститут майбутнього
Фото: Український інститут майбутнього

Серед авторів, твори яких допомагають краще зрозуміти ситуацію сучасності, частіше за інших згадували Т. Шевченка, Л. Костенко, С. Жадана, Дж. Орвелла.

Серед нових/молодих авторів, яких респонденти відкрили для себе впродовж останнього року, частіше за інших згадували С. Жадана, М. Кідрука, С. Андрухович та О. Забужко.