Полярники провели дослідження, як змінювався клімат планети за останні 20 тисяч років
Фото: Анна Торгоненко, Сергій Кадурін

Українські вчені з полярної станції "Академік Вернадський" на криголамі "Ноосфера" провели геологічні дослідження, які допоможуть дізнатися, як змінювався клімат на планеті протягом останніх 20 тисяч років і чого від нього очікувати у найближчому майбутньому. Про це повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі.

Під час рейсу "Ноосфери" напрямком з Чилі до "Вернадського" українські вчені продовжили геологічні дослідження Південного океану, розпочаті в першому антарктичному сезоні судна у 2022 році.

Науковцям вдалося взяти 7 колонок донних відкладів у 7 точках неподалік станції "Академік Вернадський". На борту підняті зразки докладно описали, сфотографували та розділили на частини для доправлення в Україну. Далі їх вивчатимуть у лабораторіях Києва та Одеси.

"Донні відклади – це своєрідний "запис" історії Землі. Їх аналіз дає змогу зрозуміти, що відбувалося на планеті тисячі та мільйони років тому, й робити прогнози на майбутнє, зокрема, стосовно глобального клімату", – пишуть вчені.

Фото: Анна Торгоненко, Сергій Кадурін
Фото: Анна Торгоненко, Сергій Кадурін

За словами полярників, Антарктику для дослідження обрали невипадково. Адже материк зазнав мінімального впливу діяльності людей і зберіг льодовиковий покрив, якому кілька десятків мільйонів років.

"Вихід з останнього льодовикового періоду (приблизно 20 тисяч років тому) до сучасного максимуму температур проходив не за один етап. Цей процес відбувався покроково, коли виникали тепліші періоди, які потім змінювалися короткими періодами похолодання", – пояснює учасник сезонної експедиції, геолог Сергій Кадурін.

Фото: Анна Торгоненко, Сергій Кадурін
Фото: Анна Торгоненко, Сергій Кадурін

За його словами, це дослідження допоможе зрозуміти, що насправді відбувається з глобальним кліматом, і що може очікувати на людей у найближчому майбутньому – подальше потепління чи навпаки похолодання.

"Аналіз історії геологічного розвитку Антарктиди свідчить, що цьому покриву вже кілька десятків мільйонів років. Зрозуміло, що за цей час розміри льодовика збільшувалися та зменшувалися, але він був в Антарктиці задовго до останнього максимуму льодовикового періоду на Землі. Важливо, що льодовик в Антарктиці зберігся й нині – під час одного з найтепліших періодів у клімату", – пишуть сторінці наукового центру.

Вчені пояснюють, що подальше танення льодовика спричинятиме вивільнення поверхні моря від постійної криги, що своєю чергою призведе до зміни умов накопичення та складу донних осадів.

Ці зміни досить легко ідентифікувати в донних відкладах. Тож їхнє дослідження дозволить вченим відновити історію зміни клімату нашої планети за останні 20 тисяч років.