У зв’язку з потеплінням біля станції "Академік Вернадський" нарахували понад сім тисяч пінгвінів
Фото: Національний антарктичний науковий центр

На острові Галіндез, де розташована станція "Академік Вернадський" українські полярники нарахували рекордну кількість субантарктичних пінгвінів. Їх понад сім тисяч. Про це зазначає Національний антарктичний науковий центр.

За словами дослідників, потепління та зменшення площі морського льоду в Антарктиці призводить до міграції тварин, які захоплюють нові, раніше не заселені певними видами території.

Фото: Національний антарктичний науковий центр
Фото: Національний антарктичний науковий центр

"У 2020 році кількість субантарктичних пінгвінів на острові становила 3,5 тисяч, а у 2024 році зросла вдвічі й перетнула позначку в 7 тисяч. Враховуючи, що нині українські експедиції мають 14 учасників, то виходить по 500 пінгвінів одного полярника/полярницю", – пишуть в науковому центрі.

За словами вчених, до 2007 року пінгвіни взагалі не гніздували біля "Вернадського" через пізнє розмерзання вод навколо острова Галіндез. Раніше морози в цій місцевості доходили до позначки -20 С⁰ і нижче. Через наявність криги пінгвіни не могли ефективно полювати і обирали території північніше, де вона не застоювалася.

А вже у 2007 році, у зв’язку з потеплінням пінгвіни ринули на південь. Перші їхні гнізда з’явилися на мисі Марина-Пойнт поблизу станції.

Фото: Національний антарктичний науковий центр
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Загалом цього сезону українські біологи нарахували:

  • 9 колоній теплолюбних субантарктичних пінгвінів – 35 тис.,
  • 3 колонії холодолюбних пінгвінів Аделі – до 5 тис.,
  • понад 50 особин антарктичних пінгвінів, які полюбляють транзитну зону між Субантарктикою та Антарктикою.

"Субантарктичні пінгвіни припливають на наш острів на шлюбний сезон у вересні-жовтні (це антарктична весна). Тут вони збираються у пари, будують гнізда, відкладають яйця, виводять та вирощують пташенят. На антарктичну зиму пінгвіни залишають околиці "Вернадського", відпливаючи туди, де є чиста вода", – пояснюють полярники.