Психологічна література, детективи та фантастика. Які популярні книжки читають українці
Фото: Unsplash

Аналітики мережі книжкових магазинів "Книгарня "Є" провели опитування та виявили, що найчастіше з екранів гаджетів люди читають українських сучасників, тоді як у книгарнях віддають перевагу творам зарубіжних авторів.

За підсумками першого кварталу 2024 року, лідерами продажу серед електронних книжок стали твори під назвами: "Хірург" Тесс Ґеррітсен, "Хімія смерті. Перше розслідування" Саймон Бекетт, "Людина в пошуках справжнього сенсу" Віктора Франкла і "Кафе на краю світу" Джона П. Стрелекі.

За даними аналітиків, покупці електронних книг найчастіше вибирають твори українських сучасників. Це кожна шоста електронна книга, що майже втричі більше, ніж у продажі паперових книг.

Поціновувачі читання з гаджетів зазвичай вибирають психологічну літературу, детективи та фантастику. А попит на сучасну зарубіжну прозу серед електронних та паперових книжок майже однаковий.

"За останній рік попит на електронні книжки зріс більш ніж вдвоє. Цій тенденції є кілька пояснень – крім загального зростання ринку, все більше українців цінують зручність читання на гаджетах, адже не треба, наприклад, брати важку книгу в подорож. Також електронні книги зазвичай дешевші, ніж їх паперові версії, і отримати їх можна в будь-якій точці світу вже за лічені хвилини після покупки. А ще електронна книжка завжди є в наявності, тоді як друковані примірники можуть закінчуватись, а додрук чекати довго", – розповіла Лариса Гужвинська, директорка зі стратегічного розвитку "Книгарні "Є".

За її словами, очікується, що електронні книжки продовжать набирати частку в продажі. Але вони точно не зможуть стати повноцінними конкурентами паперовим книжкам.

Крім того, дослідники виявили, що смартфон – найпопулярніший гаджет для читання книг. 63% покупців "електронок" читають книги з екранів телефонів. І лише 21% користуються спеціальними рідерами. Планшетні комп’ютери теж виявились зручним інструментом для читання – їм віддають перевагу 12% покупців книг. Ще 4% опитаних обрали для читання ноутбуки та інші пристрої.