Рада ухвалила законопроєкт, що дозволяє жінкам самим визначати початок декретної відпустки
Фото: Unsplash

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дозволяє жінкам самим визначати початок декретної відпустки, повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

Йдеться про законопроєкт №9271 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами".

Зокрема, дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, можуть бути перенесені та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з дня пологів). Водночас загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів.

Зазначається, що подібний гнучкий підхід діє в Ірландії, Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Швеції, Польщі, Данії тощо.

До цього тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становила 126 днів (70 календарних днів до пологів та 56 днів після). Жінки не мали можливості змінити дату початку такої відпустки, а також не могли перенести невикористані дні на післяпологовий період.