Зміст:
  1. Що це означає?
  2. Що пропонує законопроєкт №7457?
  3. Шлях законопроєкту про легалізацію медичного канабісу в Україні
  4. Попередні спроби легалізувати медичний канабіс в Україні

У четвер, 21 грудня, Верховна Рада розглянула у другому читанні законопроєкт №7457 про регулювання обігу медичного канабісу в Україні. 248 депутатів підтримали ухвалення відповідного закону, повідомив Ярослав Железняк.

Тепер законопроєкт має підписати президент України Володимир Зеленський. Улітку 2023 року він закликав парламентарів проголосувати за легалізацію медичного канабісу, після чого проєкт закону ухвалили в першому читанні. 

Що означає легалізація медичного канабісу та який шлях для цього пройшла Україна — дізнавайтеся на LIGA.Life

Що це означає?

"Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства", — зазначив депутат. 

Він уточнив, що виробництво ліків контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати канабіс зможуть лише юрособи, які мають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. А кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин для пацієнта. 

"Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном. Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування. Тому це десь друге півріччя 2024-го року", — додав Железняк.

Верховна Рада підтримала законопроєкт про легалізацію медичного канабісу — що відомо
Результати голосування. Фото: t.me/yzheleznyak

Що пропонує законопроєкт №7457?

Проєкт закону "Про регулювання обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності (...)" передбачає розширення доступу пацієнтів з онкозахворюваннями та посттравматичними стресовими розладами до необхідних методів лікування та лікарських засобів. Йдеться насамперед про регулювання обмеженого обігу:

  • канабісу;
  • смоли канабісу;
  • екстрактів та настоянок канабісу;
  • тетрагідроканабінолу (ТГК).

У травні 2000 року Кабмін вніс їх до переліку небезпечних наркотичних засобів і психотропних речовин, заборонених в Україні. Однак подальші вивчення канабісу, зокрема дослідження ВООЗ у 2018-2019 роках, показали: негативний вплив і залежність можуть викликати лише певні сорти конопель за умови регулярного вживання у великих дозах. Натомість канабідіол, що міститься у рослинах, має терапевтичний ефект і може використовуватися у медичних і наукових цілях.

Тож автори законопроєкту №7457 пропонують дозволити в Україні обмежений обіг канабісу:

  • Для лікування неврологічних захворювань, хронічного болю невропатичного походження, захворювань травного тракту, проблем психічного характеру та паліативної допомоги виключно за рецептом лікаря. 

До повномасштабної війни понад два мільйони людей в Україні потребували лікування препаратами із медичним канабісом. Скільки таких пацієнтів зараз — складно оцінити, адже до хвороб "мирного часу" додався ПТСР.

  • Для дослідження канабіноїдів українськими науковцями та розвитку фармацевтичної галузі. 

Шлях законопроєкту про легалізацію медичного канабісу в Україні

Законопроєкт №7457 зареєстрували у Верховній Раді ще у червні 2022 року з ініціативи Кабінету міністрів України. Однак тоді свої зауваження висловили Головне науково-експертне управління та Комітет із питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. 

У лютому 2023 року профільний комітет вніс кілька правок до законопроєкту. Зокрема, вони стосувалися дозволеного вмісту ТГК (речовини, що має наркотичний ефект) на рівні менш як 0,3% для промислових цілей та понад 0,3% — для медичних. В "оригіналі" законопроєкту передбачалося, що відсоток ТГК встановлюватиме Кабмін. 

Серед інших доповнень — запровадження нульової квоти на ввезення в Україну коноплі, наркотичних засобів та психотропних речовин із неї до 1 січня 2028 року. Це обмеження стосується лише сировини для виробництва лікарських засобів і не поширюється на готові препарати, насіння чи садивний матеріал промислових сортів, наукову і науково-технічну діяльність. 

Зрештою, ці пропозиції підтримало МОЗ. Президент України, Міністерство у справах ветеранів, Рада національної безпеки та оборони та інші закликали депутатів проголосувати за законопроєкт. 

Попередні спроби легалізувати медичний канабіс в Україні

Проєкт закону №7457 — не перша спроба легалізувати медичний канабіс в Україні. У травні 2019 року у Верховній Раді вже реєстрували законопроєкт №10313 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення фундаментального права особи на життя". Ініціативу мали розглянути 6 червня, але цього не сталося і вже 29 серпня проєкт відкликали. 

У жовтні 2020-го в Офісі президента України знову заговорили про можливу легалізацію медичного канабісу. У листопаді голова фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив про створення робочої групи, яка працюватиме над таким законопроєктом. Уже 2 червня 2021 року проєкт закону №5596 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності" з’явився на сайті Верховної Ради. 

Законопроєкт передбачав поділ конопель на промислові (до 0,2% ТГК у сухій масі) та лікарські (від 0,2% ТГК). Обіг останніх допускався виключно у науковій, науково-технічній діяльності та медичній практиці. Водночас залежно від вмісту тетрагідроканабінолу у рослині її дозволялося вирощувати або в умовах відкритого і закритого ґрунту (від 0,2% до 1%), або лише закритого (понад 1% ТГК). 

Паралельно 22 червня 2021 року з’явився альтернативний законопроєкт №5596-1. На відміну від першочергової ініціативи, цей документ пропонував розділити канабіс на промисловий (до 0,3% тетрагідроканабінолу) та медичний (від 0,3% ТГК), а усі коноплі для лікарських цілей вирощувати виключно у закритому ґрунті. 

Законопроєкти мали низку відмінностей у термінології та запропонованих умовах обігу медичного канабісу. В обох випадках Головне науково-експертне управління Апарату ВРУ та Міністерство охорони здоров’я мали зауваження. Однак тоді МОЗ підтримало основний законопроєкт. 

Профільний комітет рекомендував взяти за основу та доопрацювати до другого читання проєкт закону №5596, а ініціативу №5596-1 відхилив. Але 13 липня депутати не підтримали ініціативу. Голоси "за" віддали 184 парламентарі з 226 необхідних, а сам документ повернули ініціаторам.