Російські археологи повністю знищили пам'ятку світового рівня — Херсонес Таврійський
Фото: Евеліна Кравченко

Росіяни повністю знищили пам’ятку світового значення в Криму — Херсонес Таврійський — об'єкт світової спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє старша наукова працівниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Дослідниця розповіла про це на ІІІ Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи. Вона наголосила, що росіяни руйнують оригінальні пам'ятки архітектури та зводять на їхньому місці новобудови.

"Зараз відбуваються негативні процеси з єдиною пам’яткою світового значення, яку ми встигли номінувати і внести у перелік пам’яток в Криму – з Херсонесом Таврійським", – зазначила Евеліна Кравченко.

Росіяни велику частину знайдених артефактів вивезли до музеїв. Серед них фрески, посуд, предмети побуту та ікони. Згодом на місці розкопок вони спорудили амфітеатр, який створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду.

"Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами", – наголошує експертка.

За її словами, наразі на місці археологічних залишків збудували фактично нове місто. Археологічний парк перекриває старі знахідки, декілька розкопаних об’єктів поступово перенесли та відбудували в іншому місці. На місці городища росіяни поставили Собор святого Володимира, що підпорядковується й освячений Московським патріархатом.

Херсонес Таврійський – унікальна історична пам’ятка античної доби. Архітектором поліса став Гіпподам, в основу його будівельного плану покладена система поздовжніх і поперечних вулиць, які перетинаються під прямим кутом, утворюючи квартали.

Це єдина пам’ятка в Криму, яка має світове значення.