З липня українці можуть контролювати вакцинації в одному застосунку Helsi
Фото: Unsplash

У липні 2023 року в Україні стартує новий цифровий сервіс — "Календар вакцинацій" у додатку медичного провайдера Helsi. Українці швидко зможуть дізнатися про всі вакцинації, потрібні від народження і протягом життя. Календар розробили на основі Національного календаря профілактичних щеплень та рекомендованих.

На першому етапі запуску в Календарі доступна інформація про основні захворювання та наявні від них вакцини, а також можна одразу записатися на вакцинацію до сімейного лікаря.

Пізніше у сервісі з’явиться додатковий функціонал — індивідуальний календар щеплень. Пацієнт зможе особисто вносити всі щеплення та контролювати наступні потреби у вакцинації. Лікар також отримає доступ до індивідуального календаря свого пацієнта.

Зайшовши в застосунок у розділ "Сервіси", пацієнт відкриває функціонал "Календар щеплень". Обравши конкретне захворювання, користувач бачить короткий опис симптомів, рекомендовану схему вакцинації — разово чи періодично протягом життя — назви вакцин та їх вартість. У розділі конкретного захворювання зазначена спеціалізація лікарів, які проводять щеплення. Внизу екрана смартфона в один клік пацієнт може записатися до сімейного лікаря на вакцинацію.

Через Календар вакцинацій можна швидко дізнатися:

  • які хвороби є найпоширенішими, які щеплення доросла людина вже мала б зробити, коли й проти чого вакцинувати дітей;
  • скільки доз вакцини отримати, які протипоказання до щеплення і з якими вакцинами можна поєднувати;
  • коли й проти яких хвороб робити щеплення окремо дітям і дорослим: наприклад, дорослі пацієнти кожні 10 років потребують вакцинацій від дифтерії та правця.

Корисним Календар щеплень стане для батьків: потрібно завчасно усвідомлювати, які вакцини потрібні дитині і як контролювати її щеплення. Наразі це доступно у функціоналі "Пов’язані особи", де можна повністю стежити за вакцинаціями дитини, а також діагнозами, аналізами та прийомами у лікаря.

За даними Центру громадського здоров‘я, у 2022 році в Україні, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, найбільше вдалося вакцинувати дітей віком 1 рік проти кору, паротиту та краснухи — 74,1% охоплення вакцинами від запланованих, це понад 192 000 щеплень. Найменше зроблено щеплень у 2022 році серед дорослого населення проти правця й дифтерії — лише 40,2% від запланованих, це більше ніж 866 000 вакцинацій.

Міністерство охорони здоров’я України визначило імунопрофілактику та щеплення пріоритетними напрямками 2023 року – це підтримала і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, через повномасштабну війну зростає актуальність щеплень проти кору, краснухи, паротиту, кашлюку, дифтерії, правця та поліомієліту. Потрібно ставити в пріоритет профілактичні щеплення, адже це — один з найефективніших способів захисту здоров’я.