Зміст:
  1. Вірусний гепатит A
  2. Ротавірусна інфекція 
  3. Дизентерія 
  4. Сальмонельоз
  5. Ботулізм
  6. Холера
  7. Правець 
  8. Сибірка 
  9. Гельмінти
  10. Як отримати лікарську допомогу

Зруйнована росіянами Каховська ГЕС затопила території Херсонської та Миколаївської областей. Під водою й досі залишаються кладовища, очисні каналізаційні станції, скотомогильники, фермерські господарства, АЗС та сміттєзвалища.

У такій воді та ще й під впливом високих температур швидко розмножуються збудники небезпечних інфекційних захворювань, що може призвести до їхнього спалаху. Деякі з них (зокрема холера) можуть бути смертельними, якщо вчасно не звернутись по лікарську допомогу. 

Станом на 13 червня в Україні не виявили ні випадків, ні підозр на холеру. Про це заявив головний санлікар Ігор Кузін.

Громадська спілка "Твій сімейний лікар" пояснила LIGA.Life, які інфекційні захворювання можуть виникнути внаслідок підтоплення, як захистити себе та рідних і що робити, якщо немає фізичного доступу до медзакладу.

Вірусний гепатит A

Вірус гепатиту A зберігається у воді від 3 до 10 місяців. Інфікування відбувається доволі швидко. Достатньо умитись зараженою водою або випити її, так збудник потрапляє до ротової порожнини. За два тижні проявляються перші ознаки. 

Симптоми: починається з нудоти й розладів шлунку. Людина відчуває біль у правому підребер’ї. Шкіра жовтіє. Спочатку змінюють колір долоні, а згодом і все тіло. Навіть білки очей набувають жовтого відтінку.

Що робити, аби не передати іншим гепатит A:

  • за можливості не контактуйте з людьми.
  • мийте руки, аби не переносити збудника.
  • користуйтесь окремим посудом, рушником, постільною білизною.
  • не приймайте протиблювотні та жарознижувальні препарати. Це лише ускладнить перебіг хвороби.
  • якщо маєте доступ до медичної установи, зверніться до сімейного лікаря. Самолікування лише зашкодить та спричинить ускладнення. 

Є вакцини проти гепатиту A, що входять до переліку додаткових щеплень, затверджених МОЗ України. Вакцинуватися можна у сімейного лікаря. З календарем імунізації дорослих можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Як захистити дитину від інфекційних хвороб під час війни. Графік профілактичних щеплень

Ротавірусна інфекція 

Її легко підхопити, особливо дітям. Передається фекально-оральним шляхом.

Симптоми: блювота, діарея (3-8 днів), зневоднення

Аби уберегти себе від збудника:

  • тримайте руки в чистоті;
  • пийте лише очищену або кип’ячену воду

Вакцинація повністю захистить від ротавірусної інфекції. ВООЗ рекомендує вводити першу дозу препарату якомога швидше після 6-тижневого віку маляти. Детальніше про щеплення запитуйте у свого сімейного лікаря.

Дизентерія 

Найчастіше дизентерію можна отримати з брудної води. Бактерії потрапляють у водойми з фекаліями та неочищеними стічними водами й живуть там до місяця.

Окрім того, заразитися можна під час споживання немитих фруктів і овочів та термічно необроблених молочних продуктів. Треба бути пильними й до мух. Вони часто переносять на собі збудника хвороби. 

Симптоми: підвищення температури тіла, різкий біль внизу живота, рідкі випорожнення з кров'яними прожилками. 

Сальмонельоз

Інфікуватися можна від великої рогатої худоби, свиней, овець, коней, свійської водоплавної птиці, курей, котів, собак та гризунів. Усі ці тварини так чи інакше перебували у воді. Тож ризик збільшення сальмонел у воді на місцях підтоплень після зруйнованої Каховської ГЕС лишається доволі високим. 

Симптоми: підвищення температури тіла, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, діарея.

Щоб зменшити ризики інфікування:

  • менше перебувайте у брудній воді;
  • тримайте руки у чистоті;
  • будьте обачними при контакті з тваринами.

Ботулізм

Найчастіше його можна отримати, вживаючи в’ялену або сушену рибу. Збудників ботулізму не можна визначити за кольором, смаком чи запахом їжі. Мікроорганізм, що спричиняє хворобу, не псує продукти. 

Симптоми: різке порушення зору, біль у м’язах шиї, рук та ніг, осиплість голосу, іноді є прояви з боку шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, пронос або закреп). 

Внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС масово гине риба. Їсти цю рибу небезпечно. Це загрожує отруєнням небезпечними хімічними речовинами, інфекціями та паразитами. Тож необхідно відмовитися від риби на період підтоплень і на тривалий термін після них.

Холера

Передається через брудні руки від людини до людини або під час споживання сирої забрудненої води, немитих овочів та фруктів. Отримати збудника можна й купаючись у забруднених водоймах. Якщо холеру не лікувати, може призвести до смерті.

Симптоми: діарея, судоми (найчастіше литкових м’язів), загострення рис обличчя, поступово синіють губи й вуха, блювота. 

Правець 

Можна отримати через укуси тварин, порізи гострими предметами або ж через уламки деревини, що ранять тіло. Симптоми правця з’являються на третю добу після інфікування. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. 

Симптоми: стиснення щелеп, болісне напруження в усьому тілі, раптове скорочення м’язів гортані, що призводить до часткової або повної зупинки дихання.

Єдиний спосіб повністю запобігти хворобі – вакцинація. Імунітет після захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження. Тому імунізація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Вакцинувати дітей проти правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

Читайте також: Чому Helsi показує вільні місця у сімейних лікарів, а їх немає. Що робити у такій ситуації

Сибірка 

Мертві тварини у воді й підмиті скотомогильники можуть стати причиною спалаху сибірки. Збудник проникає через шкіру або слизові оболонки та швидко прогресує у людському тілі. 

Симптоми: підвищення температури до 39 градусів, на шкірі з’являється великий гнійний нарив (карбункул), біль у грудях (легенева форма) або діарея (кишкова форма).

Перші симптоми хвороби можна відчути вже на третій день після інфікування. Аби уникнути хвороби:

  • менше контактуйте з водою на місцях підтоплень;
  • уникайте мертвих тварин;
  • часто мийте руки. 

Гельмінти

Це паразитичні черви, які в народі називають "глистами". В Україні зафіксовано понад 30 видів гельмінтів. Найкраще місце для їхнього розвитку – вода. Паразити швидко розмножуються в організмі людей та тварин й провокують різні хвороби та ускладнення. 

Симптоми: подразнення та свербіж анального отвору, втрата апетиту, біль та напруженість у животі, нетримання сечі, втрата ваги. Втім ці прояви рідко розвиваються одразу та можуть відрізнятись, залежно від виду гельмінтів.  

Аби захистити себе:

  • кип’ятіть питну воду довше 10 хв;
  • мийте руки з милом після вбиральні;
  • термічно обробляйте овочі та фрукти;
  • не вживайте рибу з місць затоплень Каховської ГЕС.  

Як отримати лікарську допомогу

Помітили перші симптоми інфекційних хвороб, отримали поранення, травмувались або ж маєте загострення хронічних захворювань – зверніться до сімейного лікаря або найближчої медичної установи. 

Більшість хвороб можна вилікувати повністю й без ускладнень лише під лікарським спостереженням. Якщо ви не маєте фізичного доступу до медичного закладу – отримайте консультацію онлайн. Ваш сімейний лікар завжди на зв’язку. Ви можете проконсультуватися з ними щодо свого стану за допомогою аудіо- або відеозв’язку чи у месенджері. 

Якщо ви не підписували декларацію, або ваш лікар недоступний, зателефонуйте до контакт-центру МОЗ за номером 080 060 20 19. Або напишіть в чат-бот у Telegram DoctorOnlineUABot чи Facebook Messenger DoctorsOnlineBSMU. Доступ до цих ресурсів безоплатний.

 ГС "Твій сімейний лікар" для LIGA.Life