Самки жаб імітують смерть, щоб уникнути небажаної уваги з боку самців
Фото: Shutterstock

Дослідники виявили, що деякі жаби симулюють смерть, щоб уникнути небажаної уваги самців. Також вони можуть перевертатися на спину, рохкати, щоб надалі вберегти своє життя, повідомляє Live Science.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Такі спостереження проливають нове світло на європейську звичайну жабу, припускаючи, що самки не просто миряться з боротьбою самців за пару. Так, у таких ситуаціях кілька самців можуть чіплятися за самку, що може призвести до смертельних наслідків, кажуть дослідники.

У межах експерименту науковці помістили самців європейської жаби в коробки з двома самками: однією великою та однією маленькою. Потім шлюбну поведінку тварин записали на відео.

З 54 самок, яких схопив самець, 83% у відповідь перевернулися на спину. Через це самець опинився під водою та відступив, щоб не потонути. Зокрема 48% самок, на яких сиділи самці, рохкали й пищали.

За словами дослідниці з Музею природної історії в Берліні Каролін Діттріх, рохкання імітувало "виклики звільнення", які зазвичай видають самці жаб, щоб завадити іншим самцям сісти на них. "Але незрозуміло, про що сигналізують високочастотні писки", — додала науковиця.

Водночас застигання з розкинутими лапами в позі, що нагадує вигляд мертвої, спостерігалося у 33% самок, яких обіймав самець. Менші самки, зазначають дослідники, частіше використовували всі три тактики разом, ніж більші.

Застигання з розкинутими лапами, або "тонічна нерухомість", може бути реакцією на стрес, пояснили зоологи. Така реакція частіше виникає в молодих самок з меншим досвідом розмноження. Загалом 46% самок, на яких сів самець, успішно втекли.

Крім того, імітація смерті як стратегія для втечі зустрічається лише у кількох видів метеликів, павуків та гостроребрих тритонів.