Самки жаб імітують смерть, щоб уникнути небажаної уваги з боку самців
Фото: Shutterstock

Дослідники виявили, що деякі жаби симулюють смерть, щоб уникнути небажаної уваги самців. Також вони можуть перевертатися на спину, рохкати, щоб надалі вберегти своє життя, повідомляє Live Science.

Такі спостереження проливають нове світло на європейську звичайну жабу, припускаючи, що самки не просто миряться з боротьбою самців за пару. Так, у таких ситуаціях кілька самців можуть чіплятися за самку, що може призвести до смертельних наслідків, кажуть дослідники.

У межах експерименту науковці помістили самців європейської жаби в коробки з двома самками: однією великою та однією маленькою. Потім шлюбну поведінку тварин записали на відео.

З 54 самок, яких схопив самець, 83% у відповідь перевернулися на спину. Через це самець опинився під водою та відступив, щоб не потонути. Зокрема 48% самок, на яких сиділи самці, рохкали й пищали.

За словами дослідниці з Музею природної історії в Берліні Каролін Діттріх, рохкання імітувало "виклики звільнення", які зазвичай видають самці жаб, щоб завадити іншим самцям сісти на них. "Але незрозуміло, про що сигналізують високочастотні писки", — додала науковиця.

Водночас застигання з розкинутими лапами в позі, що нагадує вигляд мертвої, спостерігалося у 33% самок, яких обіймав самець. Менші самки, зазначають дослідники, частіше використовували всі три тактики разом, ніж більші.

Застигання з розкинутими лапами, або "тонічна нерухомість", може бути реакцією на стрес, пояснили зоологи. Така реакція частіше виникає в молодих самок з меншим досвідом розмноження. Загалом 46% самок, на яких сів самець, успішно втекли.

Крім того, імітація смерті як стратегія для втечі зустрічається лише у кількох видів метеликів, павуків та гостроребрих тритонів.