Новий вид панамської жаби назвали на честь Грети Тунберг

У Панамі виявили новий вид жаби. Його назвали на честь шведської екоактивістки Грети Тунберг, йдеться в статті для журналу ZooKeys.

Новий вид жаби дослідники виявили під час експедиції на горы Чуканті в Панамі, де мешкають багато унікальних та ендемічних видів, пише Mongabay. 

Жаби імені Грети Тунберг невеликі. Самки в середньому доростають до 42,66 міліметра, а самці помітно дрібніші – 31,24 міліметра.

Вони небарвисті: верхня частина тіла у них коричнева або жовтувато-оранжева. 

Проте дослідники зазначають, що P. gretathunbergae відрізняються від інших представників роду, що населяють Панаму. Наприклад, на відміну від жаб P. cruentus, що мешкають з ними в одній місцевості, у представників нового виду слабо окреслена барабанна перетинка, відсутні голосові щілини і немає шлюбних мозолів на передніх лапах, а на верхній повіці розташований невеликий шипоподібний горбок.

Читайте також: "Але це ж ссавець!" У Новій Зеландії птахом року назвали кажана. Є обурені

Автори припускають, що P. gretathunbergae мешкає лише в туманних лісах Східної та Центральної Панами, на висоті від 718 до 1439 метрів над рівнем моря (втім, є ймовірність, що цей вид також населяє довколишні регіони Колумбії).

Герпетологи зустрічали жаб Грети Тунберг у незайманих та малопорушених лісах, лише кілька ділянок яких перебувають у межах заповідників та національних парків. Це означає, що скорочення площі лісів через розвиток сільського господарства, найімовірніше, призведе до скорочення чисельності цих амфібій.

Раніше біологи вже встигли дати ім'я Грети Тунберг одному виду жуків, двом видам равликів та цілому роду павуків.

Дослідники часто називають нові види тварин, рослин та грибів на честь відомих людей та вигаданих персонажів. 

У такий спосіб вони висловлюють вдячність колегам, митцям і політичним активістам, які розповідають про власні захоплення або намагаються привернути увагу до долі рідкісних видів.

Довідково: Грета Тунберг стала відомою після екопікетів біля шведського парламенту. Її приклад наслідували школярі в інших країнах світу. Вони почали виходити на протести і вимагати від уряду боротися зі зміною клімату. У грудні 2019 року журнал Time назвав Тунберг людиною року. Вона також отримала альтернативну Нобелівську премію.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин