Середземноморська дієта допомагає позбутися жиру на животі у старших людей
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить, що люди середнього та старшого віку, які дотримувалися низькокалорійної середземноморської дієти, втратили вісцеральний жир та покращили загальний стан тіла, пише Healthline.

З віком людина схильна до того, що жир на животі, також відомий як "вісцеральний жир", накопичується глибоко в животі, а також втрачається м’язова маса. За даними авторів дослідження, ці зміни складу тіла пов’язані з низкою проблем зі здоров’ям, зокрема серцево-судинними захворюваннями та діабетом 2-го типу.

Водночас вони зазначають, що поєднання низькокалорійної середземноморської дієти та фізичної активності пом’якшує ці наслідки.

Дослідження охоплювало жінок і чоловіків середнього та старшого віку, які належать до категорії людей із надмірною вагою або ожирінням, а також мають метаболічний синдром, високий кров’яний тиск, високий рівень тригліцеридів у крові, низький рівень холестерину та резистентність до інсуліну.

У поточному звіті йдеться про підгрупу учасників дослідження, яке налічувало 1521 особу. Їхній склад тіла визначали за допомогою двохенергетичної рентгенівської абсорбціометрії (сканування DXA).

Учасників випадковим чином поділили на дві групи. Одна з яких — дотримувалася середземноморської дієти зі зниженим споживанням калорій на 30%. Вони також збільшили свою фізичну активність. Інша — також дотримувалася середземноморської дієти, але без обмежень у кількості. Вони, зокрема, не підвищили рівень активності.

Проаналізувавши дані, дослідники виявили "клінічно значущі" зміни складу тіла у людей, які споживали менше калорій і стали більш активними. Науковці побачили покращення показників щодо загальної маси жиру, загальної не жирової маси та маси вісцерального жиру.

Команда вчених дійшла висновку, що середземноморська дієта зі зниженим споживанням калорій у поєднанні з підвищеною фізичною активністю нівелює деякі зміни складу тіла, які спостерігаються з віком.

Середземноморська дієта — це спосіб життя, який передбачає споживання овочів, фруктів, бобових, цільнозерновий, оливкової олії, риби, горіхів, насіння, трав і спецій.