Середземноморська дієта уповільнює зниження когнітивних функцій – дослідження
Фото: Unsplash

Вчені з Університету Барселони з'ясували, що люди похилого віку, які дотримуються середземноморської дієти, мають менший ризик зниження розумових функцій. Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Molecular Nutrition and Food Research.

Деменція, хвороба Альцгеймера та інші нейродегенеративні стани часто починаються з когнітивного зниження, яке є повільною втратою розумових здібностей. Дослідження показують, що середземноморська дієта може допомогти захиститися від цієї втрати.

У дослідженні, яке тривало 12 років, взяли участь 840 людей віком від 65 років. Жодний учасник на початку дослідження не мав деменції. Їх тестували кожні два-три роки, щоб виявити будь-який розвиток деменції.

Вчені порівняли їхні рівні насичених та ненасичених жирних кислот, метаболітів поліфенолів та інших речовин у крові, концентрація яких збільшується за дотримання середземноморської дієти.

Для створення метаболомічної оцінки середземноморської дієти (MDMS) використовувалася 14-бальна шкала. Ця оцінка базується на двох дієтичних метаболомічних біомаркерах для семи важливих частин середземноморської дієти: овочі, бобові, фрукти, злаки, молочні продукти, риба та насичені жири.

Метаболоміка — це дослідження малих молекул, які називаються метаболітами, які є продуктами клітинних процесів. Їхній рівень може змінюватися у відповідь на захворювання, дієту та інші фактори навколишнього середовища. Вчені можуть дізнатися про здоров’я людини та знайти можливі біомаркери захворювання, вимірявши рівні метаболітів у зразку.

"У рамках дослідження було розроблено дієтичний метаболомічний індекс — на основі біомаркерів, отриманих із сироватки крові учасників — для груп продуктів, які є частиною середземноморської дієти. Якщо цей індекс відомий, оцінюється його зв’язок із когнітивними порушеннями", — розповів науковець.

Люди, які більше дотримувалися середземноморської дієти, продемонстрували значно повільніше зниження когнітивних функцій порівняно з тими, хто менше її дотримувався.

Середземноморська дієта — це стиль харчування, базою якого є традиційна кухня таких середземноморських країн, як Іспанія, Франція, Італія та Греція.