Шість українських вишів потрапили до світового рейтингу університетів: перелік
Фото: УНІАН

П'ять українських науково-дослідних інститутів та один виш увійшли до найбільшого світового рейтингу університетів CWUR (Center for World University Rankings) за 2023 рік.

Цього року дослідники оцінили 20 531 університет з 95 країн світу. До найкращих з них увійшло 2000 вишів. Рейтинг складали на основі 4 показників: якість освіти, можливості працевлаштування, професорсько-викладацький склад та результативність досліджень.

Серед українських вишів до рейтингу потрапили:

  • Інститут математики НАН України (1170 місце);
  • Харківський фізико-технічний інститут (1190 місце);
  • КНУ імені Тараса Шевченка (1467);
  • Інститут ядерних досліджень НАН України (1779 місце);
  • Інститут кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України (1802 місце);
  • Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України (1908 місце).

У 2023 році з рейтингу вибув Інститут теоретичної фізики імені Боголюбова НАН України, який минулого року посів 1899 місце. Натомість цього року національний рейтинг очолив Інститут математики НАН України, якого не було у списку минулого року. 

КНУ імені Тараса Шевченка за рік піднявся на п'ять позицій. Інші українські виші, представлені у рейтингу, опинилися на нижчих позиціях, ніж минулого року.

Цього року топ-10 світових університетів виглядає так:

1. Гарвардський університет
2. Массачусетський технологічний інститут
3. Стенфордський університет
4. Кембриджський університет
5. Оксфордський університет
6. Принстонський університет
7. Чиказький університет
8. Колумбійський університет
9. Пенсильванський університет
10. Єльський університет

Гарвард займає перше місце в рейтингу університетів 12-й рік поспіль. Загалом у першій десятці 8 американських вишів. Університет Кембриджа у Британії визнають найкращим державним університетом світу 10-й рік поспіль.

США є найбільш представленою країною в топ-2000 з 332 університетами. Гарвард, Стенфорд і Массачусетський технологічний інститут є найбільш цитованими університетами у світі, і всі навчальні заклади Ліги плюща цього року увійшли до топ-70.

Китай має 314 представників серед 2000 найкращих університетів світу. Японія — на чолі з Токійським університетом на 13 місці — має 114 закладів у рейтингу.

Загалом Велика Британія має 93 представники у рейтингу, а Франція — 76. Четвертий рік поспіль найкращим французьким закладом є Університет PSL, який посідає 21 місце у світі.

Університет Мельбурна посідає перше місце в Океанії, Університет Сан-Паулу очолює Латинську Америку, а Університет Кейптауна займає перше місце в Африці.

Центр світових рейтингів університетів (CWUR) є провідною консалтинговою організацією, яка надає поради щодо політики, стратегічне розуміння та консультаційні послуги урядам та університетам для покращення результатів освіти та досліджень.