Швидша ходьба знижує ризик розвитку діабету другого типу
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане у British Journal of Sports Medicine, свідчить, що ходьба зі швидкістю понад 4 км/год пов’язана зі зниженим ризиком розвитку діабету другого типу, пише Healthline.

Хоча відомо, що фізична активність пов’язана з меншим ризиком розвитку діабету другого типу, дослідники з Імперського коледжу Лондона, Університету медичних наук в Ірані та коледжу Нового університету Осло в Норвегії хотіли визначити оптимальну швидкість ходьби.

Команда вчених вивчила 10 досліджень, опублікованих між 1999 і 2022 роками, які містили періоди спостереження від трьох до одинадцяти років. Загалом було досліджено 508 121 дорослого пацієнта з Великої Британії, Японії та США.

Згідно з результатами, люди, які ходили із середньою або нормальною швидкістю 3-5 км/год, на 15% знижували ризик діабету другого типу, порівнюючи з тими, які ходили з меншою швидкістю — незалежно від часу, витраченого на ходьбу.

Ризик знижувався ще більше у разі швидшого темпу. ​​Ті, хто проходили за годину від 5 до 6 км, знижували ризик на 24%, а люди, які йшли зі швидкістю понад 6 км/год, — на 39%.

"Наш головний висновок полягав у тому, що швидша звична ходьба пов’язана з меншим ризиком розвитку діабету другого типу в майбутньому. Ми виявили, що найповільніша швидкість ходьби для зниження ризику цього захворювання становила 4 км/год, що дорівнює 87 крокам/хв для чоловіків і 100 кроків/хв для жінок", — зазначив автор дослідження Ахмад Джаєді.

Швидка ходьба також сприяє здоров’ю судин і виробленню оксиду азоту — хімічної речовини, яка допомагає покращити кровотік і знизити артеріальний тиск. Зокрема, швидша ходьба пов’язана з кращою кардіореспіраторною підготовленістю та м’язовою силою, обидві з яких пов’язані з ризиком діабету.

"Швидший темп ходьби пов’язаний зі зменшенням наявності або тяжкості серцево-судинних факторів ризику, таких як резистентність до інсуліну, більша маса тіла та гіпертонія", — сказав спортивний кардіолог Джон Хіггінс.