Скам'яніле гніздо віком 29 млн років, знайдене в США, може бути єдиним у своєму роді
Фото: Нік Фамосо

Нещодавно дослідники за допомогою мікрокомп’ютерної томографії проаналізували скам’яніле гніздо комахи віком 29 мільйонів років. Ймовірно, воно належало конику, повідомляє CNN.

У 2012 році в американському штаті Орегон науковці знайшли скам’яніле гніздо. Воно налічувало близько 50 еліптично видовжених яєць. 

Ґрунтуючись на аналізі поверхні скам’янілостей, дослідники спочатку думали, що знайшли скупчення мурашиних яєць. Однак співавтор дослідження Нік Фамосо був налаштований скептично, оскільки їх вигин відрізнявся від вигинів мурашиних яєць і лялечок.

"Ми виявили, що існує білковий шар, який утримує все разом. Це було не просто скупчення яєць — це був тип підземних яєчних капсул, які називаються оотеками, з яйцями, покритими захисним шаром, який мінералізувався в кам’янисту шкаралупу", — розповів Фамосо.

Яйцеві капсули під землею наразі виробляють лише дві групи комах. Це коники (ряд Orthoptera, підряд Caelifera) і п'ядуни (ряд Mantophasmatodea).

На поверхні гнізда було видно 28 еліпсоїдних яєць розміром не більше ніж 4,65 міліметра завдовжки і 1,84 міліметра завширшки. Під час дослідження науковці виявили, що в середині є ще понад 20 яєць. Деякі з них були порожнистими, а інші — заповнені осадом.

Фото: Нік Фамосо
Фото: Нік Фамосо

Знайдені зразки порівняли з яйцями понад 6700 живих видів. Науковці проаналізували визначальні характеристики яєць, включно з розміром, співвідношенням довжини до ширини та вигинами окремих яєць. Такі великі, еліптично вигнуті яйця у великій кладці невідомі жодній іншій живій групі комах, окрім коників та сарани, додав співавтор дослідження Джемін Лі.

Яйця комах надзвичайно рідкісні в скам’янілостях, а тим паче, коли вони неушкоджені, додали дослідники. Ймовірно, скам’яніла шкаралупа належала конику, і вона є єдина у своєму роді. Зокрема, гніздо дає уявлення про їхнє розмноження, починаючи з епохи олігоцену — 33,9-23 мільйони років тому.

"Ця робота є дуже захопливою, оскільки таке виняткове збереження дає унікальне розуміння однієї з найменш вивчених стадій життя комах, особливо в геологічному минулому", — розповів Лі.