Скіфи, які жили на території України, виготовляли предмети з людської шкіри
Фото: PLOS One

Група антропологів з України, Данії, Великої Британії та Італії виявила, що скіфи виготовляли сагайдаки, чохли для зберігання стріл, з людської шкіри. Це збігається з розповідями давньогрецького історика Геродота. Про це повідомляє Arkeonews із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі PLOS One.

Скіфи були кочовим народом, що мешкали у VII–III століттях до нашої ери на землях сучасної України, від Дунаю до Дону. Згідно з даними історика Геродота, вони пили кров своїх убитих ворогів та використовували їхні скальпи як засіб для витирання крові зі своїх рук.

Зокрема, він зазначив, що скіфи знімали шкіру з правої руки ворога та використовували її для виготовлення сагайдаків. Дослідницька група шукала докази цього останнього твердження.

Науковці за допомогою різних методів палеопротеоміки проаналізували 45 зразків шкіри, зібраних із 14 місць розкопок на півдні України. Згідно з аналізом дослідження, усі шкіряні артефакти, крім двох, були зроблені зі шкіри коней, великої рогатої худоби, кіз чи овець.

Два інші вироби містили людську шкіру, однак скіфи використали її лише у верхніх частинах сагайдаків.

Фото: PLOS One
Фото: PLOS One

Вчені кажуть, що це відкриття вперше підтверджує слова давньогрецького історика Геродота про те, що скіфи використовували шкіру своїх мертвих ворогів для виготовлення шкіряних трофейних предметів.

На землі нинішньої України скіфи прийшли у VII столітті до нашої ери, перетнувши Кавказ і захопивши Кімерію. Частково асимілювавши кімерійський етнос, вони стали панівною силою в степах та лісостепах на північ від Понту.

Зокрема, Геродот описував й інші ритуали племені, які також були підтверджені археологічними знахідками. Наприклад, повторне дослідження одного із чотирьох найбільших царських скіфських курганів на півдні України — Олександропільського кургану — виявило поховання 11 людей: чоловіків, жінок і дітей. Археологи вважають, що вони були вбиті та поховані як частина похоронного обряду царя.

Опис Геродота того, як плакальники здійснювали самокалічення під час поховання царів, щоб висловити своє горе, також був підтверджений розкопками кургану Чортомлик. Тут знайшли шість фаланг людських пальців, дві з порізами, які належали трьом або чотирьом різним особам, що свідчить про те, що скіфи справді оплакували своїх царів, відрізаючи пальці.