Дивіться на концепцію парку в Чернівцях: літній театр та коридор із зелені
Фото: Чернівецька міська рада

У Чернівцях обрали найкращий проєкт комплексного благоустрою Центрального парку культури й відпочинку імені Тараса Шевченка.

Переможцем конкурсу став колектив архітектурного бюро Space Odyssey Architects з Одеси. Вони пропонують максимально зберігати зелені насадження у парку та облаштовувати територію, орієнтуючись на рослинність.

Фото: Чернівецька міська рада
Фото: Чернівецька міська рада

Головна ідея проєкту — Садова алея — спрямована на знайомство відпочивальника з парком та веде його крізь зелень, оминаючи урба­ізовані алеї та площі. На своєму шляху, відвідувачі проходять крізь різні ландшафтні та функціональні зони.

"Ландшафтне різноманіття парку знайомить з природою Чернівеччини та проводить крізь луко­ві трави серед дерев, темний прохолодний ліс та підніжжя скель із замшілими валунами й камінням серед рейнгарденів, наповнених дощами", — йдеться в описі проєкту.

Фото: Чернівецька міська рада
Фото: Чернівецька міська рада

У Центральному парку розташований літній театр, де проводять концерти та урочисті заходи. Перед театром планують розширити площу та створити більший простір для очікування цих заходів.

А огорожу між парком та сусідньою забудовою пропонують облаштувати зеленою стіною для створення візуального та звукового бар'єра.

Фото: Чернівецька міська рада
Фото: Чернівецька міська рада

Пропозиція не є готовим проєктом, зазначають у міськраді. На її основі сформують техзавдання до проєкту благоустрою і розрахують кошторис, і "лише після цього можна буде підійти до комплексного здійснення благоустрою парку".

Також у Чернівцях реконструюють Центральну площу. За проєктом змінять сучасні межі площі — їх повернуть до історичних та доповнять елементами AR.