Старші люди, які сидять понад 10 годин на день, мають більший ризик розвитку деменції
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в JAMA, свідчить, що у старших людей, які проводять час сидячи понад 10 годин, більший ризик розвитку деменції, пише Healthline.

Асоціація хвороби Альцгеймера пояснює, що "деменція" — це загальний термін, який має різні симптоми, спричинені аномальними змінами в мозку. Ці симптоми можуть знижувати здатність людини думати та запам’ятовувати речі, що є досить серйозним, щоб заважати її повсякденному життю. Стан також може вплинути на емоції, поведінку та взаємини.

Організація також зазначає, що хвороба Альцгеймера є найпоширенішою формою деменції, на яку припадає від 60% до 80% усіх випадків. Судинна деменція є другим за поширеністю типом.

Автори дослідження стверджують, що половина американців проводять понад 9,5 годин на день, сидячи. Крім того, попередні дослідження показали, що сидяча поведінка пов’язана з когнітивним і структурним старінням мозку.

У досліджені взяли участь майже 50 000 людей віком від 60 років, у яких на початку дослідження не було діагностовано деменцію.

Сидяча поведінка була визначена для цілей дослідження як "будь-яка поведінка під час неспання, що характеризується витратами енергії ≤1,5 METs [метаболічних еквівалентних одиниць] під час положень сидячи або лежачи". Прикладами сидячого способу життя є перегляд телевізора, використання комп’ютера та водіння.

Учасників дослідження попросили носити акселерометр на зап’ясті протягом тижня. Потім було проведено аналіз на основі машинного навчання зібраних даних, щоб оцінити, наскільки вони малорухливі. За учасниками спостерігали протягом 6 років, щоб визначити, чи мають вони діагноз деменції.

Коли дані були проаналізовані, виявилося, що люди, які вели сидячий спосіб життя близько 10 годин на день, мали вищий ризик розвитку деменції — цифра недалека від середнього по країні 9,5 годин, відзначили дослідники.

За словами докторки Шари Коен, засновниці та директорки Cancer Care Parcel, існує кілька взаємопов’язаних механізмів, завдяки яким сидяча поведінка може сприяти підвищенню ризику розвитку деменції.

"Довге сидіння знижує фізичну активність, що може призвести до таких станів, як ожиріння, гіпертонія та діабет, які є відомими факторами ризику деменції", — пояснила вона.

Крім того, за її словами, відсутність фізичної активності може погіршити здоров’я судин, зменшити приплив крові до мозку та збільшити ймовірність цереброваскулярних захворювань. А також сидяча поведінка пов'язана з нижчою когнітивною стимуляцією та соціальною активністю, які є факторами, необхідними для підтримки здоров'я мозку.

"Загалом сидячий спосіб життя може сприяти розвитку деменції, впливаючи на розвиток різних серцево-судинних і нейродегенеративних шляхів, одночасно обмежуючи когнітивну та соціальну активність", — підсумувала Коен.

Докторка Кезія Джой, радниця з медичного контенту компанії Welzo, сказала, що кількість рухів, необхідних для зниження ризику деменції, може змінюватися залежно від людини. Однак, зазвичай, людям рекомендується фізична активність середньої інтенсивності принаймні 150 хвилин на тиждень.

"Збалансована програма фітнесу, яка поєднує вправи для серцево-судинної системи, силові тренування та вправи на гнучкість, може мати найбільш значний вплив на загальний стан здоров’я та може допомогти зменшити ризик деменції", — сказала вона.