Ставлення українців до ЛГБТК+ спільноти продовжує покращуватись — опитування
Фото: Unsplash

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) втретє провів опитування щодо сприйняття українцями людей з ЛГБТК+ спільноти та їхніх прав. Та виявив, що ставлення до ЛГБТК+ спільноти продовжує поступово покращуватись. Про це йдеться у звіті на сайті КМІС.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

"Показники 2024 року порівняно з попередніми роками змінилися несуттєво. Кількість опитаних, які ставляться до ЛГБТ людей позитивно, трохи зменшилася шляхом зростання частки тих, хто ставиться до ЛГБТ нейтрально. Так само зменшилася частка тих, хто ставиться до ЛГБТ негативно, і побільшало тих, хто не може визначитися зі своєю позицією", – пишуть соціологи.

За показниками 2024 року, зросла кількість українців, на думку яких члени ЛГБТК+ спільноти повинні мати ті ж права, що й решта громадян України. Так, у 2024 році їхня частка склала 70,4%, що на 3,1% більше за показник 2023 року та на 6,7% більше за показник 2022 року.

Водночас 19,2% респондентів виступають проти рівних прав для ЛГБТК+, а ще 10,4% не змогли відповісти конкретно.

Також у КМІС запитали в українців щодо прав одностатевих пар на реєстровані партнерства, які передбачені законопроєктом 9103. Визначили, що підтримують одностатеві партнерства – 28,7% опитуваних, байдуже ставляться до цього 25,6%, негативно — 35,7%. 

"Таким чином, більша частина українців не мають заперечень проти цього. Якщо два роки тому розрив між тими, хто підтримує цивільне партнерство для одностатевих пар, і тими, кому це не подобається, складав 18,3% на користь останніх, то у 2024 році він скоротився до 7%", – додають дослідники.

Відповідаючи на питання про ставлення до участі представників ЛГБТК+ у захисті України, позитивну реакцію висловила більшість респондентів — 68,3%. А проти цього виступило тільки 7,1%.

"Традиційно для опитувань по ЛГБТК+ питаннях, більш позитивне ставлення продемонстрували жінки та молодь", – кажуть у КМІС.

Опитування здійснювалося з 26 травня до 1 червня 2024 року методом телефонних інтерв’ю. Вибірку формували у випадковому порядку, а участь в опитуванні взяли 2011 респондентів віком старше 18 років, які проживають на підконтрольній Україні території.