Будівництво на Оболонському острові триває, попри археологічні знахідки
Фото: ГО ''Почайна''

На Оболонському острові, попри археологічні знахідки, тривають будівельні роботи. Про це повідомила очільниця ГО "Почайна" Аннабелла Моріна.

Відтоді, як фахівці Інституту археології НАН офіційно підтвердили наявність на острові культурного шару, минув тиждень. Археологи вимагають зупинити будівництво розважального парку, щоб провести на острові розкопки.

За Законом "Про охорону культурної спадщини", забудовник мав зробити це одразу після того, як були виявлені археологічні знахідки. Так, під час будівельних робіт на острові були знайдені — лунниця з емаллю (жіноча прикраса у формі півмісяця) III-VIII століття, козацька люлька і мушкетні кулі.

Водночас 5 квітня консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА затвердила проєкт "капітального ремонту" Оболонського острова, пише Аннабелла Моріна. Замовником будівництва виступає КП "Плесо".

Оболонське управління нацполіції за фактом будівельних робіт відкрило кримінальне провадження за статтею про умисне нищення пам'яток історії або культури та розпочало досудове розслідування.

У Києві тривають роботи зі зведення пішохідного мосту та облаштування острова Оболонський. До рекреаційної зони входять парк "Наталка", набережна та острів Оболонський, куди вестиме новий міст. Недалеко від парку побудують підземно-наземний паркінг.