Суд у Техасі заборонив жінці робити аборт – попри загрозу її здоров'ю
Фото: Unsplash

Верховний суд Техасу скасував ухвалу Окружного суду, яка дозволяла аборт жінці на 20-му тижні вагітності. У її плода діагностували генетичне захворювання, через яке він народиться мертвим, а ускладнення під час вагітності загрожують здоров’ю жінки, пише The New York Times.

31-річна Кейт Кокс раніше звернулася до суду після того, як дізналася, що її ненароджена дитина має смертельне генетичне захворювання — трисомію за 18-ю хромосомою. Якщо дитина народиться, то вона не проживе більш ніж кілька днів, заявляла Кокс.

Зокрема, за останній місяць жінка потрапила до трьох різних відділень невідкладної допомоги через сильні судоми й кровотечі. У позові йдеться, що "продовження вагітності наражає її на високий ризик серйозних ускладнень, що загрожують її життю та майбутній фертильності, включно з розривом матки та гістеректомією".

7 грудня Окружний суд видав жінці тимчасовий ордер, який дозволив би їй зробити аборт як виняток із закону штату. Проте генпрокурор Техасу Кен Пакстон звернувся до Верховного суду штату, вимагаючи заблокувати для Кокс можливість перервати вагітність.

Прокурор заявив, що жінка не змогла продемонструвати, що вона має "небезпечний для життя" стан здоров’я, пов’язаний з її вагітністю, або що її симптоми вказують на те, що вона "під загрозою смерті".

8 грудня у відповідь на апеляцію генпрокурора Верховний суд призупинив дозвіл на аборт, щоб мати більше часу на ухвалення остаточного рішення.

Через три дні Верховний суд Техасу остаточно відмовив Кейт Кокс у праві на аборт. Рішення мотивували тим, що видаючи Кокс дозвіл на переривання вагітності, Окружний суд нібито припустився помилки, постановивши, що вона має право на медичний виняток.

Водночас адвокати жінки заявили, що вона виїде з Техасу, щоб зробити аборт в тому штаті, де це законно.

У Техасі діють одні з найсуворіших законів про аборти в Сполучених Штатах, які забороняють переривання вагітності навіть у разі зґвалтування або інцесту. Виконання чи спроба зробити аборт є злочином першого ступеня, який карається позбавленням волі на строк не менше ніж 5 років, а також штрафом у розмірі $10 000.