Сидіти цілий день є найгіршим, що людина робить для свого здоров’я — дослідження
Фото: Unsplash

Проводити весь день сидячи може бути найгіршим, що людина робить для свого серцево-судинного здоров’я. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане European Heart Journal.

У цьому дослідженні науковці з Університетського коледжу в Лондоні (UCL) проаналізували дані 15 246 людей із п’яти країн, щоб побачити, як рухова поведінка протягом дня пов’язана зі здоров’ям серця.

Кожен учасник використовував переносний пристрій на стегні, щоб вимірювати свою активність протягом 24-годинного дня, а також вимірювали стан свого серця.

Дослідники проаналізували вплив кожної активності: сидіння, стояння, легка та помірно інтенсивна активність, сон — на різні показники здоровʼя серця. Вчені виявили ієрархію поведінки, яка становить типовий 24-годинний день. Час, витрачений на помірну або інтенсивну діяльність, має найбільшу користь для здоров’я серця, далі слідують: легка активність, стояння та сон. На останньому місці сидячий спосіб життя.

Команда науковців змоделювала, що станеться, якщо людина щодня протягом тижня змінюватиме одну поведінку іншою, щоб оцінити різний вплив на здоров’я серця. Якщо замінити сидіння лише на п’ять хвилин помірної або інтенсивної активності, то це мало помітний вплив на здоров’я серця.

Наприклад, для 54-річної жінки із середнім індексом маси тіла (ІМТ) — 26,5, 30-хвилинна зміна призвела до зменшення ІМТ на 0,64, що становить різницю у 2,4%. Зокрема, заміна 30 хвилин сидячого або лежачого часу помірними або інтенсивними фізичними вправами також може призвести до зменшення окружності талії на 2,5 см (2,7%) або зниження глікованого гемоглобіну на 1,33 ммоль/моль (3,6%).

"Головний висновок нашого дослідження полягає в тому, що невеликі зміни в тому, як ви рухаєтеся, можуть позитивно вплинути на здоров’я серця, інтенсивність рухів має значення. Найкориснішою зміною, яку ми спостерігали, була заміна сидіння помірною або інтенсивною діяльністю — якою може бути біг, швидка ходьба або підйом сходами, — загалом будь-яка діяльність, яка підвищує частоту серцевих скорочень і прискорює дихання, навіть на одну-дві хвилини", — заявив співавтор дослідження Джо Блоджетт.