Скільки фізичної активності потрібно для компенсації сидячого способу життя – дослідження
Фото: depositphotos.com

ВООЗ рекомендує приділяти фізичній активності щонайменше 30 хвилин щодня або 150 хвилин щотижня. Проте 30 хвилин – це лише 2% дня, а більшість людей проводять весь робочий день сидячи. 

Дослідники з Glasgow Caledonian University Себастьян Частін та Columbia University Medical Center Кіт Діас виявили, що 30 хвилин щоденної фізичної активності недостатньо для подолання усіх ризиків сидячого способу життя.

Про це повідомляє ресурс The Conversation.

Вчені об'єднали дані шести різних досліджень з Великобританії, США та Швеції, за участі понад 130 000 дорослих. У кожному дослідженні вчені використовували монітор фізичної активності для вимірювання рухів людини та часу сидіння протягом дня.

Потім автори усіх шести досліджень стежили за учасниками в середньому протягом 4-14 років, щоб відстежити їхню смертність.

Частін та Діас виявили, що 30 хвилин щоденних фізичних вправ знижує ризик ранньої смерті до 80% серед людей, які проводять сидячи менше, ніж сім годин в день. Але цього було недостатньо для учасників, які проводили сидячи 11-12 годин на добу. Їхній ризик ранньої смерті зменшився лише на 30% при 30-хвилинній активності щодня.

Тобто правильно розподіляючи час між спортом, легкою фізичною активністю (прибирання, садівництво) та сидінням можна покращити своє здоров'я.

Розглянемо детальний приклад. Людина виконує щодня 30 хвилин фізичних вправ. Протягом шести годин вона рухається, виконуючи хатні справи та ходить пішки на роботу. Близько 10 годин в день вона проводить сидячи.

У результаті вона матиме такий самий ризик смерті, як і людина, яка виконує 55 хвилин фізичних вправ, рухається протягом дня близько чотирьох годин і сидить близько 11 годин.

Тобто для компенсації шкоди сидіння можна використовувати різні комбінації тривалості рухливості та сидіння.

Результати огляду доводять, що у питаннях співвідношення фізичної активності та сидіння важливий персоналізований підхід. Люди можуть обрати суміш діяльності, який найкраще підходить особисто для них.

У середньому робота вимагає восьми годин сидіння в офісі. Але повертаючись додому ви можете виконати годинне тренування та займатися хатніми справами протягом декількох наступних годин. Прогулянка, садівництво, прибирання матимуть користь для вашого здоров'я.

Також автори огляду розрахували, що шість хвилин низькоінтенсивної активності еквівалентні одній хвилині помірних та інтенсивних вправ. Тобто для отримання подібної користі, як від 30 хвилин інтенсивних тренувань, вам потрібно виконати три години легкої активності.

Зрештою огляд довів, що здоровий та активний спосіб життя – це більше, ніж просто фізичні вправи протягом 30 хвилин. Існує безліч різних способів покращити здоров’я та досягти довголіття.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.