Театр Франка відмовився від участі у театральній олімпіаді через участь росіян у програмі
Фото: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка/Facebook

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відмовився брати участь у Х Театральній Олімпіаді в Будапешті (Угорщина) через включення росіян до програми. Про це театр повідомив у Facebook.

Міжнародна театральна олімпіада відкрилася в Угорщині 15 квітня та триватиме до 1 липня. Театр підтвердив свою участь ще 4 місяці тому — актори мали виступити з виставами "Кар’єра Артуро Уї" (п'єса Бертольта Брехта) та "Калігула" (за твором Альбера Камю). Тоді організатори запевнили артистів, що учасників з Росії у програмі не заявлено.

"В листі до організаторів від 19 січня 2023 року наш театр іще раз повідомив про нашу непохитну позицію й наголосив, що заклики до пошуку "діалогу без політики" та відновлення "зруйнованих мостів" з російськими митцями є абсолютно неприйнятними", — зазначають у дописі театру.

Але пізніше програма доповнилась виставою "REX" у постановці художнього керівника Александрінського театру Валерія Фокіна.

Також у театрі додали, що у межах Олімпіади відбувся показ кінофільму Фокіна "Петрополіс", де головну роль виконав російський актор Антон Шагін, який активно підтримує війну проти України.

Тож театр Франка оголосив, що відмовляється брати участь у цьому заході. Натомість займеться підготовкою до участі у декількох інших міжнародних фестивалях в Європі.

"Наш театр щиро прагнув доєднатися до великої світової театральної події та провів велику роботу з підготовки показу українських вистав у Будапешті, але ми не можемо погодитися з сумнівним "сусідством" у програмі Театральної Олімпіади", — заявили в інституції.