Троє українців вибороли право на участь в Олімпійських іграх-2024 у змаганнях з брейкінгу
Фото: bgirlstefani

Під час останнього кваліфікаційного турніру Olympic Qualifier Series у Будапешті за право представити вуличні культури на Олімпійських іграх-2024 одразу троє українців отримали ліцензію на участь у змаганнях з брейкінгу. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

У рамках цих змагань розігрувалося по 10 ліцензій серед чоловіків та жінок, отримували їх найкращі у загальному рейтингу за підсумками двох етапів. Максимальна кількість ліцензій на одну країну – чотири.

Україна у брейкінгу в рамках відбору була представлена п'ятьма спортсменами – три бі-гьорлз та два бі-бої.

За результатами турнірів з брейкінгу золоті путівки на паризьку Олімпіаду отримали бі-гьорлз Анна Пономаренко (Stefani) і Катерина Павленко (Kate) й бі-бой Олег Кузнецов (Kuzya). Вони увійшли до 10 найкращих бі-гьорлз та восьми найкращих бі-боїв світу. 

"Атлети представлятимуть Україну в боротьбі за олімпійські медалі з брейкінгу, який цього року вперше стане частиною олімпійських змагань", – йдеться у пресрелізі, наданому для Liga.net.

  • Анна Пономаренко (Stefani) народилася в Харкові. Визначальним турніром для Stefani став відбірковий Red Bull BC One, на якому вона здобула перемогу. Stefani успішно виступала на відбіркових турнірах до Олімпійських ігор у Парижі й паралельно виграла ще декілька престижних змагань, включно зі сріблом чемпіонату Європи. 
  • Катерина Павленко (Kate) народилася й виросла в Харкові. Перший гучний тріумф Kate за кордоном відбувся, коли їй було 18 років, на словацькому Outbreak Europe, де здобула статус європейської чемпіонки. Наступні роки Kate регулярно досягала успіхів: брала участь у міжнародних батлах у Франції, США, тричі вигравала український турнір BREAKIDZ. 
  • Олег Кузнецов (Kuzya) народився в Кропивницькому. Світове визнання здобув завдяки участі в чемпіонаті світу Unbreakable Bboy Championship у 2016 році. Також він тріумфував на Outbreak Europe у Словаччині, потім – на Silverback Open у США. Далі – перші місця на батлах у Фінляндії, Італії, Нідерландах і чергові подіуми на Unbreakable й Outbreak. 

Дебют брейкінгу в Парижі відбудеться в урбан-містечку на площі Згоди наприкінці Ігор – 9 і 10 серпня 2024 року. За олімпійські медалі змагатимуться 32 спортсмени з усього світу.