Тисячі учасників фестивалю Burning Man застрягли в пустелі через сильну зливу – фото
Фото: Andrew Hyde

У США на щорічному фестивалі Burning Man тисячі людей не можуть покинути територію проведення заходу через сильні зливи, пише The Guardian.

Десяткам тисяч учасників Burning Man наказали залишитися в таборах, економити їжу та воду. Їм заборонили покидати пустелю Блек Рок у Неваді, оскільки дощі перетворили пустельний пісок на багнюку з калюжами.

Фото: CNN
Фото: CNN

"Вʼїзд і виїзд зупинено до подальшого повідомлення. Водіння заборонено, за винятком машин швидкої допомоги", — повідомили організатори фестивалю.

Зазначається, що за 24 години з п’ятниці на суботу, 1-2 вересня, випало близько 2 см опадів. Сильний дощ накрив суху місцевість, піднявши густий, схожий на глину бруд, яким, за словами відвідувачів фестивалю, надто складно ходити пішки або їздити на велосипеді.

Фото: Andrew Hyde
Фото: Andrew Hyde

Традиційно кульмінацією заходу щороку є спалення величезної деревʼяної скульптури людини після заходу сонця в суботу перед Днем праці. Він припадає в США на перший понеділок вересня, тож очікувана мистецька подія цього року мала статися 2 вересня, але злива перетворила пустелю на грязьову яму, через що організатори відклали спалення на вечір понеділка.

Незрозуміло, скільки саме людей застрягло на фестивалі, але зазвичай понад 70 000 осіб відвідують тижневий захід. Цього року він проводиться з 28 серпня до 4 вересня.

Деякі учасники фестивалю вирішили дійти пішки до головної дороги, щоб там їх міг хтось забрати. Амар Сінгх Дуггал і його друзі змогли залишити фестиваль, пройшовши понад 3 км. За його підрахунками, їм знадобилося близько 2 годин, щоб дістатися до головної дороги, де вони домовилися, що їх заберуть і відвезуть в інше місто.

Зокрема, у суботу повідомили, що одна людина загинула на фестивалі під час дощів. У неділю організатори заявили, що смерть "не була пов’язана з погодою". Офіс шерифа округу Першинг досі розслідує смерть.

Фестиваль, який виник як підпільне зібрання у 1986 році в Сан-Франциско, має анархістське та контркультурне коріння. На відміну від типового фестивалю, учасники самі будують подію, перетворюючи дно сухого озера площею 4000 акрів на ефемерний мегаполіс під назвою Black Rock City, залучаючи власну інфраструктуру, їжу, воду та розваги замість запрограмованих музичних хедлайнерів. Радикальний дух Burning Man також передбачає, що на території заходу не можна обмінювати гроші, а брендам заборонено рекламувати продукти.