Екологічні активісти вийшли на протест проти фестивалю Burning Man
Фото: Vitaliy Deynega / Facebook

Екологічні активісти заблокували дорогу до фестивалю Burning Man, що відбувається в США, в пустелі Блек-Рок, пише Vox.

Цього року група протестувальників припаркували трейлер на дорозі до Блек-Року, спричинивши багатокілометровий затор. Seven Circles, коаліція організацій, до якої входять Extinction Rebellion і Rave Revolution, висунули декілька вимог до організаторів Burning Man: заборонити приватні літаки, одноразовий пластик, непотрібне спалювання пропану та необмежене використання генераторів.

Загалом восьмиденний фестиваль виробляє близько 100 000 тонн вуглекислого газу. Це більше, ніж 22 000 автомобілів, що працюють на газі, виробляють за рік.

Понад 90% вуглецевого сліду події походить від поїздок до Блек-Рок-Сіті та з нього, згідно зі звітом про екологічну стійкість за 2020 рік від організації Burning Man. Ще 5% надходять від газових та дизельних генераторів, які під час фестивалю підтримують світло та кондиціонери.

Організація Burning Man взяла на себе зобов’язання стати вуглецево-нейтральною до 2030 року, але незрозуміло, як це може статися без повного перегляду концепції, вважають екологи. Навіть сонячні батареї потрібно завозити вантажівками з міста, що знаходиться за три години їзди від фестивалю.

"Попри всі екологічні технології, які обговорюються, Burning Man стане ще бруднішим, перш ніж стане чистішим,  і не досягне власної мети — мати негативний викид до 2030 року, якщо організація не зробить серйозних змін", — йшлося у виданні Wired.

Фестиваль, який виник як підпільне зібрання у 1986 році в Сан-Франциско, має анархістське та контркультурне коріння. На відміну від типового фестивалю, учасники самі будують подію, перетворюючи дно сухого озера площею 4000 акрів на ефемерний мегаполіс під назвою Black Rock City, залучаючи власну інфраструктуру, їжу, воду та розваги замість запрограмованих музичних хедлайнерів. Радикальний дух Burning Man також передбачає, що на території заходу не можна обмінювати гроші, а брендам заборонено рекламувати продукти.

На цьогорічному фестивалі Burning Man відкрили дві українські інсталяції — "Храм їжака" та "Український Фенікс".

Першу інсталяцію у вигляді птаха Фенікса, що нагадує герб України, відкрили 31 серпня. Інсталяція була обшита дошками, які зрештою спалили, щоб вогонь відкрив саму скульптуру. У результаті спалення скульптура постала із попелу як метафора незламності та стійкості України.

Другу інсталяцію "Храм їжака" представила "Спільнота бьорнерів України". Це меморіал пам'яті українців, що загинули у повномасштабній війні. Це велетенський їжак, побудований з протитанкових їжаків. Всередині інсталяції розмістили десятки історій загиблих героїв, воїнів, просто друзів чи близьких.