У Болоньї закрили доступ до однієї з популярних пам'яток — їй загрожує обвал
Фото: Depositphotos

Влада Болоньї закрила доступ до середньовічної вежі Гарізенда та вулиць навколо неї через проблеми безпеки в історичній будівлі, повідомляє The Mayor.

Вчені з Болонського університету виявили, що вежі загрожує обвал. Вони використовували надчутливі мікрофони, щоб вловлювати будь-які звуки тріску у вежі. Зазначається, що датчики зафіксували збільшення кількості "тривожних" рухів.

Висота вежі Гарізенда становить 48 метрів, вона має кут нахилу в чотири градуси — трохи менше, ніж знаменита Пізанська вежа, яка має п’ятиградусний нахил.

Представники туристичної ради Болоньї зазначили, що дослідники виявили аномальний шум, коливання, вібрацію та рухи на кілька міліметрів усередині вежі. Вони додають, що обмеження руху дозволять апаратурі виявлення робити точніші записи перед тим, як відправити фахівців піднятися на вежу для більш детальних вимірювань.

Мер Болоньї Маттео Лепоре заспокоїв громадськість, сказавши, що ризику обвалу будівлі немає, а отже, людям нічого не загрожує. "Вежа завжди хиталася і нахилялася з моменту її побудови", — додав він.

Мер зазначив, що вежа є одним із головних символів міста, його адміністрація зробить усе, щоб "зберегти" її. Це може передбачати заборону руху транспорту поблизу веж.

Але заступниця міністра культури Італії Лючія Боргонзоні розкритикувала дії мерії. На її думку, міська рада допустила розвиток небезпеки, оскільки недооцінила ситуацію. Боргонзоні також оголосила, що уряд фінансуватиме роботи зі зміцнення вежі, використовуючи близько 5 млн євро із Національного фонду відновлення Італії.

"З огляду на культурну значущість вежі Гарізенда, її гіпотетична втрата була б трагічною не лише з точки зору туризму, але й для історії Болоньї та Італії", — сказав представник туристичної ради.

Вежа Гарізенда посідає помітне місце у Болоньї разом із її "вежею-близнюком" — Торре дельї Азінеллі. Остання має висоту 97 м. 

Фото: Shutterstock
Фото: Shutterstock

Обидві вежі датуються початком XII століття. Вони були побудовані як демонстрація багатства та влади двома патриціанськими родинами міста. У певному сенсі саме прагнення перевершити один одного спонукало до створення середньовічних "хмарочосів".

Вежа Гарізенда була під загрозою обвалу майже з моменту завершення будівництва. У XIII столітті італійський поет Данте зазначив, що вежа різко осіла, і до 1350 року верхню частину (10 метрів) довелося зняти, щоб запобігти її обвалу.

Подібно до більшості середньовічних веж Болоньї, вежа Гарізенда була побудована на кільцевій основі з розчинної теракотової цегли та річкового каменю. Саме цей основний матеріал є ймовірною причиною різкого нахилу вежі, оскільки фундамент занурюється в м’який ґрунт Болоньї.