Біля будинку Саксаганського хочуть звести висотку — забудовнику можуть відмовити в оренді
Фото: Вікіпедія

Забудовнику, який хоче звести багатоповерхівку упритул до будинку Панаса Саксаганського, можуть відмовити у продовженні оренди. Департамент земельних ресурсів підготував відповідний проєкт рішення.

Департамент земельних ресурсів підготував проєкт рішення про відмову у подовженні оренди ТОВ "НВП Рестін". Зокрема, рішення підтримано профільною комісією та направлено на розгляд Київської міської ради.

Йдеться про земельну ділянку на вул.Жилянська, 96-А, поруч з якою стоїть будинок Панаса Саксаганського, об’єкт культурної спадщини.

Орендар планує побудувати тут офісно-житловий та готельний комплекс з паркінгом. Це не відповідає цільовому призначенню та призведе до пошкодження пам’яток історії.

Раніше у департаменті культури КМДА наголошували, що масштабне будівництво на ділянці призведе до пошкодження будинку Саксаганського і ще кількох пам’яток історії, що розташовані на суміжних ділянках (будівлі на Саксаганського, 93, 93–А, 95, 97, 97–В, та Жилянській, 96).

Департамент культури КМДА, Мінкульт і Генпрокуратура просять Господарський суд Києва скасувати договір оренди земельної ділянки, укладений із забудовником.

У цій справі Київрада на боці забудовника судиться з Департаментом культури КМДА разом із прокуратурою та столичними активістами проти незаконного будівництва.

А за словами активіста Дмитра Перова, мер Віталій Кличко відправив до суду юристів Київради, щоб ті захищали інтереси забудовника ТОВ "НВП Рестін".